Cuba viert 90ste verjaardag van Fidel Castro

Een Cubaans meisje tekent Fidel Castro op de nationale vlag, ter ere van de verjaardag van de gewezen leider. Beeld REUTERS
Een Cubaans meisje tekent Fidel Castro op de nationale vlag, ter ere van de verjaardag van de gewezen leider.Beeld REUTERS

Cuba viert de negentigste verjaardag van de gepensioneerde 'comandante' Fidel Castro uitbundig. De nacht van vrijdag op zaterdag stond in de hoofdstad Havana al geheel in het teken van Castro's negentigste, met vuurwerk, muziek en dans. Tal van Cubanen proostten op 'nog eens negentig jaar' onder de hoede van de hoogbejaarde communist, die het regeren sinds 2006 aan zijn broer Raúl laat.

Cuba loopt al dagen warm voor het verjaarsfeest. Dat werd luister bijgezet met de zoveelste fototentoonstelling over Castro's jonge jaren als rebellenleider, maar bijvoorbeeld ook met een recordsigaar van 90 meter ter ere van de bekendste sigarenroker ter wereld. Zaterdag moeten de feestelijkheden een hoogtepunt bereiken.

Het is de vraag of de jarige zich op het feest laat zien. Castro's gezondheid is broos en hij verschijnt nog maar zelden in het openbaar.
Castro lijkt nog altijd een zekere populariteit te genieten, al zijn veel Cubanen ook zeer ingenomen met de ontspanning die zijn pragmatische broer heeft gebracht. Raúl heeft onder meer toenadering gezocht tot de VS, de aartsvijand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden