Cuba herdenkt Castro zonder drank en honkbal
rouw | De Cubanen treu-ren om de dood van Fidel Castro. Veel wereldleiders zeggen af voor de rouw-ceremonie in Havana.
Een vrouw staat in de rij om de laatste eer te bewijzen aan Fidel Castro. Zij draagt een afbeelding van hem en van de in 2013 overleden Hugo Chavez, president van Venezuela.
De Cubaanse hoofdstad Havana was gisteren in rouw gedompeld. De bekende salsamuziek klonk niet in de cafés, uit eerbetoon aan de dit weekend overleden Fidel Castro. Er wordt negen dagen lang (de periode van nationale rouw) geen alcohol verkocht en het honkbalseizoen, een belangrijke sport op Cuba, is opgeschort.
Duizenden Cubanen wachtten uren om het Plein van de Revolutie te bereiken waar zij de laatste eer bewezen aan Castro. Het plein heeft een symbolische betekenis, de voormalige Cubaanse leider hield er zijn eindeloze redes. "Fidel was het land. Hij was de revolutie. Maar hij was vooral de man die zijn hart opende voor alle mensen", zei Ana Maria Vazquez (49) tegen persbureau Reuters.
Vandaag blijven scholen en overheidsgebouwen nog dicht. Vanavond is er een laatste ceremonie op het Plein van de Revolutie waar ook wereldleiders bij aanwezig zijn. De Russische president Poetin die Castro dit weekend nog een betrouwbare vriend noemde, komt niet. Hij heeft het te druk met het voorbereiden van een belangrijke speech, liet zijn woordvoerder weten. Ook de Japanse premier Shinzo Abe heeft bedankt voor de uitnodiging. Het regime in Noord-Korea leeft ondertussen erg mee met de Cubanen. Het heeft zelfs drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
Het contrast met de retoriek van Donald Trump is groot. Hij dreigde gisteren het toenaderingsbeleid van Barack Obama om zeep te helpen. Zolang Havana niet bereid is de Cubanen van de 'deal' te laten profiteren, schrapt Trump de overeenkomst. Onder Obama werden de diplomatieke banden met Cuba hersteld, ook werden enkele sancties versoepeld.
Ironisch genoeg landde gisteren voor het eerst in meer dan vijftig jaar een Amerikaanse lijnvlucht in Havana. Dat leidde tot gejuich van de passagiers. Voor velen was het een emotioneel moment. De luchtvaartmaatschappij stond voor vertrek uit Miami even stil bij de eerste commerciële vlucht naar de hoofdstad. Alle mensen aan boord kregen een strooien hoed.
undefined