Update

CU wil hoofdelijke stemming, Jong CDA: Mauro moet gewoon blijven

Kamerleden voetballen met Mauro (uiterst links) op het Plein in Den Haag in juni. Van links naar rechts: Hans Spekman (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Joël Voordewind (ChristenUnie). Beeld ANP
Kamerleden voetballen met Mauro (uiterst links) op het Plein in Den Haag in juni. Van links naar rechts: Hans Spekman (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Joël Voordewind (ChristenUnie).Beeld ANP

CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier wil nog voor een Kamerdebat morgen over de uitzetting van de Angolese jongen Mauro Manuel overleg met haar fractie. Ferrier wil nog niet zeggen of ze het nieuwe fractiestandpunt - voor uitzetting van Mauro - steunt.

Redactie

Het CDA was de afgelopen maanden steeds voorstander van het laten blijven van Mauro in Nederland, maar CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) besliste woensdag anders. De asielwoordvoerder van de CDA-fractie, Raymond Knops, sloot zich daarbij aan.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk suggereerde via Twitter dat het de schuld van de media is dat Mauro nu wordt teruggestuurd.

'Als media niet zoveel ruchtbaarheid had gegeven was wrs meer mogelijk geweest. Dibi erkende dat risico enige maanden terug, maar houdt zich er niet aan'.

Deze uitspraak kwam haar overigens direct op veel woedende reacties te staan. Overigens nuanceerde Sterk haar opmerkingen later: ze zouden per ongeluk in haar publieke timeline terecht gekomen zijn.

Hoofdelijke stemming

De ChristenUnie wil dat er in de Tweede Kamer een hoofdelijke stemming komt over de vraag of Mauro Nederland moet verlaten en terug moet naar zijn geboorteland Angola.

Morgen debatteert de Kamer over het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat een verblijfsvergunning voor de jongen niet mogelijk is.

Wat ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind betreft, stemt de Kamer volgende week over ingediende moties. Op die manier kan ook het CDA-congres van komende zaterdag zich nog uitspreken over de kwestie.

Koppejan

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan wil eerst overleg voeren met de asielwoordvoerder van de CDA-fractie Raymond Knops, voordat hij zegt wat hij vindt van de uitzetting van Mauro Manuel. Hij wilde ook niet zeggen of hij Kathleen Ferrier steunt in haar wens om binnen de fractie overleg te voeren over de kwestie.

Koppejan behoorde met Ferrier tot de CDA-Kamerleden die op het partijcongres vorig jaar oktober tegen samenwerking met de PVV stemden.

CDJA
Mauro Manuel moet gewoon in Nederland kunnen blijven, vinden de CDA-jongeren verenigd in het CDJA. Hem terugsturen naar Angola zou 'niet menswaardig zijn', zegt CDJA-voorzitter Arrie Vis.

'Kinderen mogen niet de dupe worden van politiek. Wie hier als kind alleen, zonder zijn gezin komt, moet kunnen blijven. Het beleid moet daarop worden aangepast', aldus Vis. Hij vindt dat CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) en de CDA-fractie door de VVD en de PVV in een spagaat worden gedwongen.

Vis zegt dat het CDA in de bres moet springen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, zoals Mauro. De CDA-jongeren steunen een resolutie die door de CDA-afdeling Drenthe is ingediend en waarover zaterdag op het partijcongres in Utrecht wordt gestemd.

Die resolutie spreekt van 'het kille vreemdelingenbeleid met name ten aanzien van de alleenstaande minderjarige vreemdeling'. In de tekst wordt Mauro niet genoemd, maar wat het CDJA betreft gaat de resolutie nu in feite wel over hem.

Kathleen Ferrier (rechts) op het CDA-congres waar werd besloten over regeringsdeelname met gedoogsteun van de PVV, vorig jaar. Beeld ANP
Kathleen Ferrier (rechts) op het CDA-congres waar werd besloten over regeringsdeelname met gedoogsteun van de PVV, vorig jaar.Beeld ANP
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden