CU wil af van negatieve beeld schoolleiders

(ANP)

Fusies tussen schoolbesturen moeten niet ongebreideld doorgaan, vindt de Onderwijsraad. ChristenUnie-leider Arie Slob is blij dat de raad de discussie naar een hoger niveau heeft getild.

1. Wat vindt u van het advies van de Onderwijsraad?

Slob: „Het is een stuk concreter dan de motie die de Kamer laatst heeft aangenomen. De Onderwijsraad heeft het echt over bepaalde getallen (drempel van 2500 leerlingen voor het basisonderwijs, 5000 voor het voortgezet onderwijs, red.) terwijl de motie –waar wij tegen hebben gestemd- helemaal niet uitgewerkt was. Ik heb niets tegen toetsen, maar er moet wel een keuzeaanbod zijn voor ouders. Als de scholen in een regio allemaal op elkaar lijken, is het ook niet goed. Er moet een behoorlijke mate van diversiteit zijn. In de Kamer blijft de discussie echter vooral hangen in het beeld dat grote scholen per definitie slecht zijn en kleine scholen goed. Ik verzet me daar heel erg tegen, en gelukkig is de Onderwijsraad ook niet in die val getrapt.”

2. De Onderwijsraad wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit fusieplannen van scholen gaat toetsen, in plaats van de minister. Wat vindt u daarvan?

„Daar ben ik nog niet helemaal over uit. De NMa zou dan een speciale onderwijskamer op moeten richten die zich daar op kan richten. Er gaat natuurlijk een hoop geld in zo'n fusie om, en daar moet een bepaalde mate van toezicht op zijn. Maar of die taak is weggelegd voor de NMa.."

3. In de discussie over fusies worden schoolleiders steeds meer in het verdomhoekje gestopt, is dat terecht?

„Je ziet in de discussie over fusies inderdaad een heel negatief beeld van de manager. De Onderwijsraad doet daar gelukkig niet aan mee, maar verder ontstaat er een kloof tussen de leraar voor de klas die het beste met de leerling voor heeft en de manager die geen hart voor het onderwijs zou hebben en er alleen voor zijn eigen hachje zit. Ze zullen er best tussen zitten maar we moeten oppassen het beeld te creëeren dat dat voor elke manager geldt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden