CU loopt niet weg met de ethische thema’s

Het nieuwe regeerakkoord is klaar. Tijd om na te gaan hoe betrokkenen oordelen over het stempel dat de ChristenUnie daarin drukt op ethische thema’s.

Op medisch-ethisch gebied zal de nieuwe regering weinig tot niets veranderen. Toch zorgt dat voor positieve reacties.

Wie hoopte dat een kabinet met de ChristenUnie strenge maatregelen zou nemen tegen abortus, euthanasie of prostitutie komt bedrogen uit.

Euthanasie blijft mogelijk, maar volgens het regeerakkoord zal er meer geld komen voor stervensbegeleiding. Met zo’n maatregel ’die de bescherming van het menselijk leven vergroot’, is de Nederlandse rooms-katholieke bisschoppenconferentie blij, laat ze weten in een verklaring. „Maar er blijft een grote spanning bestaan tussen de Nederlandse wetten en de katholieke visie. De Kerk ziet het leven als een godsgeschenk, hetgeen ons ook verplicht het te beschermen.”

Ook abortus blijft onder het nieuwe kabinet legaal. Wel is in het regeerakkoord opgenomen dat er meer onderzoek gedaan zal worden naar de psychosociale gevolgen van abortus. „Daar pleiten wij al langer voor”, zegt woordvoerder Georgette Lageman van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). „Wij zijn ook blij dat er een protocol komt voor de besluitvorming rond abortus. Als je precies vastlegt op welke wijze een ongewenst zwangere vrouw geholpen moet worden om tot een besluit te komen, schept dat duidelijkheid.”

De nieuwe regering wil klanten van minderjarige en illegale prostituees strenger aanpakken. Een stap in de goede richting, volgens schrijfster en politica Karina Schaapman. „Maar het gaat mij nog niet ver genoeg.” Schaapman was ooit zelf prostituee en strijdt nu tegen misstanden in ’de branche’. „Ik mis aandacht voor gewelddadige pornosites op internet”, zegt ze. „En waarom worden sekstoeristen niet aangepakt? Na Australië komen de meeste sekstoeristen uit Nederland.”

Ook voor de VBOK blijft er nog wel wat te wensen over. Woordvoerder Lageman: „Wij willen graag meer aandacht voor de rol van de huisarts. Die is vaak het eerste aanspreekpunt van een ongewenst zwangere vrouw. Het is belangrijk dat huisartsen beter geïnformeerd raken over de abortuswet, bijvoorbeeld door extra scholing.”

Schaapman en Lageman zijn voorzichtig optimistisch, maar realiseren zich ook dat het afwachten is wat er in de praktijk terechtkomt van de voornemens uit het regeerakkoord. „Zo’n akkoord is het resultaat van veel compromissen”, zegt Karina Schaapman. „Toch denk ik dat er met dit kabinet misschien wel meer te halen valt dan voorheen. De discussie over wat in de prostitutie acceptabel is, is nog relatief nieuw. Politici kijken graag de andere kant op, om niet weggezet te worden als moralist of tuttebel.”

De VBOK noemt het huidige regeerakkoord ’al met al een heel schappelijke uitkomst’. „Met een verbod neem je de behoefte aan abortus niet weg. Vooral goede hulp is belangrijk. Het nieuwe kabinet lijkt dat besef te delen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden