CU-kandidaat Herman Wegter formuleert het eenvoudigst

De CU-kandidaten, links Herman Wegter Beeld ANP
De CU-kandidaten, links Herman WegterBeeld ANP

Op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een verstandelijke beperking is Herman Wegter gekozen tot politicus die het meest eenvoudig formuleert. Dat meldde de organisatie. Wegter is presentator bij de Evangelische Omroep (EO) en staat op de kandidatenlijst van de ChristenUnie.

De hele zaterdag werden er in Den Haag zo'n 120 mensen met een IQ lager dan 85 voorbereid op de verkiezingen.

'Ze willen graag meedoen met de samenleving en dus ook met verkiezingen. Vandaag hebben we laten zien hoe het werkt, wat de Tweede Kamer is en er werd geoefend met stemmen. Bovendien gingen er zeven politici van verschillende partijen in debat met elkaar', lichtte Kyra van der Meulen van Mee Nederland toe. Samen met LFB, ProDemos en het Platform VG organiseerde die organisatie de dag.

Behalve Wegter deden ook Mona Keijzer (CDA), Henk van Gerven (SP), Jetta Klijnsma (PvdA), Linda Voortman (GroenLinks) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) mee.

Tijdens het debat konden de deelnemers ook vragen stellen. 'Gewone debatten op tv zijn heel abstract. Voor de politici was het de uitdaging zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te formuleren', aldus Van der Meulen.

Aangezien er 1,7 miljoen mensen met een verstandelijke beperking zijn in Nederland, wijdde de NTR een uitzending aan de dag. 'Daarmee hopen we een breder publiek te bereiken', zei Van der Meulen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden