CU is niet meer 'christelijk-sociaal'

Andre Rouvoet tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
Andre Rouvoet tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Het partijbestuur van de ChristenUnie wijt recente verliezen aan het linkse imago en verlegt de politieke koers.

De ChristenUnie wil weer duidelijke christelijke taal gaan spreken en de plannen van het gedoogkabinet constructief kritisch beoordelen. De CU wil zich niet meer profileren als 'christelijk-sociaal'. Die term suggereert te veel dat de partij 'socialistisch of links' zou zijn.

Dit zijn enkele van de conclusies die het partijbestuur afgelopen zaterdag bekendmaakte in een uitgebreide reactie op het kritische rapport 'Met hart en ziel' van de commissie-Schipper. Deze commissie onderzocht de teleurstellend verlopen verkiezingen voor de gemeenteraden, maart 2010, en de Tweede Kamer, 6 juni 2010. Bij deze laatste verkiezing verloor de ChristenUnie een van de zes zetels, maar - belangrijker - de partij wist daarmee niet te profiteren van het enorme verlies bij het CDA. Ook het verlies bij de Statenverkiezingen van 2 maart kwam bij de CU hard aan.

Het partijbestuur zegt niet het roer radicaal te willen omgooien, maar tegelijkertijd wordt er wel een reeks voorstellen gedaan die qua politieke koers en organisatie ingrijpend zijn. Het bestuur overweegt de partij om te bouwen tot een ledenpartij, waardoor de leden meer invloed kunnen uitoefenen. De CU kent nu een verenigingsstructuur.

Daarnaast worden de teugels aangehaald richting politieke leiding en vertegenwoordiging van de partij (André Rouvoet en de Tweede Kamerfractie). Sinds kort wordt er een zogenoemd driehoeksoverleg gehouden tussen de partijvoorzitter, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer en de directeur van het partijbureau. Ook is er een 'politiek beraad', onder voorzitterschap van de politiek secretaris van het partijbestuur.

Volgens het partijbestuur hangt er om de beeldbepalende partijvertegenwoordigers te veel de 'geur van bestuurlijkheid', ook al zit de partij nu in de oppositie. CU-politici moeten meer uit hun hart spreken, hun geloof laten zien en zich voortaan niet meer 'hullen in een bestuurlijk taalkleed'. Daarmee lijkt de partij weer een klassieke, christelijke getuigenispartij te willen worden, wat de voorgangers, GPV en RPF, ooit waren en de SGP nog steeds is.

Onder leiding van André Rouvoet werd vanaf 2003 juist de weg ingeslagen naar het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid, omdat anders de woorden nooit in daden konden worden omgezet. Deze beleidswijziging heeft de partij in 2006 veel succes gebracht, maar ook verlies in latere jaren. Volgens het partijbestuur omdat de CU minder herkenbaar was als een expliciet christelijke partij.

Bovendien werd de koers van de partij door een deel van de achterban als te links gezien. Daarom wil het bestuur af van de term 'christelijk sociaal' als samenvattend motto van de plannen en ideeën van de partij. Dat wordt door velen binnen en buiten de partij gezien als een 'mengsel van christelijk en socialistisch', waardoor de partij beschouwd wordt als een linkse partij, meent het bestuur. Op 14 mei worden de aanbevelingen en het rapport-Schippers besproken op het partijcongres.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden