'CU en GroenLinks moeten niet te veel generaal spelen'

Minister van Defensie Hans Hillen (R) in gesprek met de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm dinsdagavond voorafgaand aan het algemeen overleg over de politietrainingsmissie in Kunduz. Beeld anp
Minister van Defensie Hans Hillen (R) in gesprek met de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm dinsdagavond voorafgaand aan het algemeen overleg over de politietrainingsmissie in Kunduz.Beeld anp

Het kabinet kan doorgaan met de missie naar Kunduz. VVD, CDA, D66, SGP, GroenLinks en de ChristenUnie stemden gisteravond in met de politiemissie in het noorden va Afghanistan. Tijdens het debat gisteravond groeide de kritiek op de ChristenUnie en GroenLinks omdat zij zich te veel zouden bemoeien met militaire details.

"Het is onverstandig wanneer Kamerleden bij een militaire missie op de stoel van het kabinet gaan zitten", zei het PvdA-Kamerlid Timmermans gisteren over de opstelling van de ChristenUnie en vooral van GroenLinks.

Steun van de ChristenUnie en GroenLinks is noodzakelijk voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Beide partijen willen alleen instemmen met de missie als het kabinet voldoet aan een lange lijst voorwaarden.
De ChristenUnie ging gisteravond snel akkoord, maar GroenLinks bleef lang twijfelen voordat GL-Kamerlid Mariko Peeters akkoord ging met de 'intelligente missie'.

Die twijfelkoers waarbij Kamerfracties tot in kleine details de regering dwingen een gevaarlijke buitenlandse defensieoperatie bij te sturen, veroorzaakt volgens tegenstander PVV 'een missie met te veel slagen om de arm'.

Oud-minister van defensie Van Middelkoop (ChristenUnie) uitte vorige week kritiek op de eisenlijst van de twee kleine oppositiepartijen. "Kamerleden moeten de verleiding weerstaan op de stoel van de commandant van de strijdkrachten te gaan zitten", zei hij. Gisteren uitte militair historicus Christ Klep zich op Radio1 ook al in dergelijke bewoordingen.

Gedoogpartij PVV, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren waren en blijven tegen de missie. Ze vinden dat de afspraken in de praktijk geen stand zullen houden.

CDA, GroenLinks en D66 willen dat het kabinet meer werk maakt van het creëren van draagvlak voor de missie, wat premier Mark Rutte had toegezegd. Volgens de SP is de steun klein onder de bevolking. Rosenthal zei rekening te houden met een missie met incidenten en met tegenslag en zegde toe dat het kabinet hierover open kaart zal spelen richting de Tweede Kamer en de bevolking.

De politiemissie in zal naar verwachting in de zomer beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden