CTSV: Uitvoering sociale verzekeringen kan nog goedkoper

DEN HAAG (ANP) - De uitvoeringskosten van de sociale verzekeringen bedroegen vorig jaar 3,6 miljard gulden. Het gaat met name om de uitvoeringskosten van de Ziektewet, de WW, de WAO/AAW, de AOW en de ANW. De totale kosten vallen 200 miljoen gulden lager uit dan het jaar ervoor.

Het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) heeft alle uitvoeringsinstellingen onder de loep genomen. Het gaat om de vijf instellingen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Ziektewet, WW en WAO/AAW (GAK, GUO, Cadans, SFB en Uszo) en om de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die de AOW en de ANW verstrekt.

Volgens het CTSV is de kostendaling vooral te danken aan de privatisering van de Ziektewet per 1 maart 1996. De uitvoering van de publieke Ziektewet kostte in 1995 nog ruim 500 miljoen gulden per jaar. In 1996 kwamen de kosten uit op 300 miljoen, terwijl de raming voor 1997 nog eens 100 miljoen gulden lager uitkomt.

Gecorrigeerd voor de vermindering van het aantal wettelijke taken, blijken de uitvoeringskosten te stijgen. De toezichthouder op het sociale-zekerheidsgebied vermoedt dat de uitvoeringsinstellingen niet snel genoeg hun organisaties hebben weten af te slanken.

Het CTSV signaleert echter ook grote verschillen tussen uitvoeringsinstellingen onderling, met name bij de uitvoering van de Ziektewet. Het college sluit dan ook niet uit dat sommige instellingen veel inefficiënter werken dan andere. Nader onderzoek moet hier uitsluitsel over geven.

Overigens is het de bedoeling dat de verschillende uitvoeringsinstellingen over enkele jaren onderling gaan concurreren. Inefficiënte instellingen zullen dan sterk in het nadeel zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden