CTSV noemt keuring WAO'ers 'niet objectief'

ZOETERMEER - De keuring van arbeidsongeschikten gebeurt niet objectief. Verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen blijken de regels verschillend te interpreteren. Daardoor lopen arbeidsongeschikten soms hun uitkering mis.

Dat staat in een gisteren verschenen jaarrapportage Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV). Het systeem waarmee artsen beoordelen welk werk iemand nog kan doen, is ondoorzichtig, concludeert het college.

Vooral ME-patiënten en mensen met psychische aandoeningen zijn het slachtoffer van de verschillende omgang met richtlijnen. “De ene arts kijkt naar het resultaat van deze ziekte. Een ander gaat op zoek naar de oorzaak van ME, zoals de wet voorschrijft, maar die staat in de medische wereld nog niet vast”, aldus een woordvoerder van het CTSV.

Directeur D. Hermans van het CTSV wil samen met het coördinerend orgaan in de sociale zekerheid, het LISV, de richtlijnen onder de loep nemen. “Wij hebben het idee dat de regels als advies worden opgevat en niet als dwingende afspraak.”

De pogingen van de overheid om arbeidsgehandicapten weer aan het werk te krijgen, vindt het CTSV 'nauwelijks geslaagd'. De doelstelling van de onlangs ingevoerde Wet Rea - 15 000 arbeidsongeschikten weer aan het werk - is volgens het college al in 1997 gehaald. In feite is de Wet Rea dus een nieuw etiket op bestaand beleid.

Dat beleid werpt ook al onvoldoende vruchten af, aldus het CTSV. Vorig jaar haalde slechts een op de twintig bedrijven de norm uit 1986. Die norm schrijft voor dat een bedrijf vijf procent arbeidsongeschikten in dienst moet hebben. Het CTSV constateert dat bedrijven onvoldoende gebruikmaken van de wettelijke mogelijkheden. Ook bemiddelingsinstanties komen maar traag op gang.

Het overheidsbeleid om het aantal mensen met een uitkering op grond van ziekte of arbeidsongeschiktheid te verlagen, is wel succesvol. Veel bedrijven doen aan verzuimpreventie. Het aantal AAW-WAO-uitkeringen op de beroepsbevolking daalde van 11 procent in 1993 tot 9,7 procent in 1997.

In het rapport moppert het CTSV over de geringe hoeveelheid beschikbare informatie. Cijfers over het aantal AAW en WAO-keuringen zijn onbetrouwbaar. De uitvoeringsinstellingen krijgen nog tot 1 januari 1999 de tijd orde op zaken te stellen in de statistieken. Bij twijfel over de betrouwbaarheid gaat het CTSV eigen onderzoek instellen, aldus Hermans.

Eerder dit jaar klaagden de vakbonden over de keuringen die artsen bij arbodiensten uitvoeren. De geprivatiseerde arbodiensten zouden niet objectief tewerkgaan. Bij de meldlijn van het FNV kwamen talloze klachten van werknemers binnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden