CSU heeft weinig op met Merkel

Duitse CDU'ers krijgen schoon genoeg van de bemoeienissen van de Beierse zusterpartij CSU met de aanwijzing van een nieuwe partijvoorzitter.

Van onze correspondent

We snappen best dat het goed bedoelde adviezen zijn, maar we kunnen heus wel onze eigen boontjes doppen, luidt de boodschap aan de geestverwanten in München en omgeving.

Diverse CSU'ers hebben laten doorschemeren dat ze weinig op hebben met de 45-jarige Angela Merkel, secretaris-generaal van de CDU, die hoge ogen gooit voor het partijleiderschap. Zij is vrouw, Ossi, links, protestant, gescheiden en ze heeft ook ooit ongehuwd samengewoond. Daar hikken de conservatieve Beierse christen-democraten toch wel zwaar tegenaan. Zo drastisch hoeft de CDU nou ook weer niet vernieuwd te worden.

Vooraanstaande CSU'ers zien liever een figuur als Volker Rühe, onder Helmut Kohl jarenlang minister van defensie maar toch geen adept van de vroegere bondskanselier. Rühe is lijsttrekker van de CDU bij de deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein, komende zondag. Als hij het er niet al te beroerd van afbrengt, zou hij inderdaad een serieuze kanshebber voor het partijvoorzitterschap kunnen zijn.

Een andere aanvaardbare kandidaat voor de CSU is Bernhard Vogel, minister-president van de deelstaat Thüringen. Hij is de 65 al gepasseerd, dus jong elan mag je van hem niet verwachten, maar hij zou een soort tussenpaus kunnen zijn.

Vooral CSU-voorzitter Edmund Stoiber, tevens minister-president van Beieren, ziet het wel zitten met Vogel. Algemeen wordt aangenomen dat Stoiber aspiraties heeft om bij de Bondsdagverkiezingen over twee jaar kandidaat-bondskanselier te zijn namens CSU én CDU. Van Vogel heeft hij weinig concurrentie te duchten, die is te oud, maar van Angela Merkel des te meer. Als zij in april op het CDU-congres tot voorzitter wordt gekozen, kan ze de komende jaren een sterke machtsbasis in de partij opbouwen en krijgt ze prima papieren om kandidaat-bondskanselier te worden.

De verhouding tussen de zusterpartijen CDU en CSU is broos. In de Bondsdag hebben ze een gezamenlijke fractie. De nieuwe fractievoorzitter Friedrich Merz is een CDU'er uit Noordrijn-Westfalen, die in het parlement dus ook namens de CSU spreekt. De twee partijen hebben daarnaast een gezamenlijke kandidaat voor het bondskanselierschap. De twee partijen hebben echter een afzonderlijke partij-organisatie met hun eigen voorzitter. Ook kennen ze gebiedsafspraken: Beieren is voor de CSU, die in de andere deelstaten niet meedoet aan de verkiezingen.

Formeel heeft de CSU dus niets te zeggen over de aanwijzing van een opvolger van Wolfgang Schüuble. Maar helemaal onberoerd laat ze het ook niet, want voor het publiek vormen de partijen Die Union en daarvan is de CDU-voorzitter het boegbeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden