CSU heeft de macht terug in Beieren

ANTOINE VERBIJ

BERLIJN - Aan zelfbewustzijn geen gebrek. CSU-partijleider en Beierse premier Horst Seehofer zei het de kiezers de afgelopen weken een en andermaal: "Beieren is het voorportaal van het paradijs". In geen enkele andere Duitse deelstaat staat de economie er zo goed voor, is het onderwijs zo voorbeeldig en zijn de mensen zo gelukkig.

Inderdaad geloven de mensen in Beieren dat hun land de zegen van daarboven heeft. Dat hebben ze gisteren uitgedrukt door massaal op de CSU te stemmen. Bij de verkiezingen voor het deelstaatparlement haalde Seehofers partij volgens de exit-polls de absolute meerderheid: 49 procent van de stemmen, goed voor 101 van de 180 parlementszetels.

Tevredenheid heerste ook bij de SPD, die het met ruim 20 procent beter deed dan in de peilingen en bij de vorige verkiezingen. Maar lijsttrekker Christian Ude, de populaire burgemeester van München, bleef ver verwijderd van zijn ambitie om Seehofer als regeringsleider af te lossen.

Bitter pakte de verkiezingsuitslag uit voor De Groenen en de FDP. De Groenen hadden op 12 procent of meer gerekend maar bleven steken bij ruim 8 procent.

De FDP, die de afgelopen jaren met de CSU regeerde, haalde de kiesdrempel van 5 procent niet. Reden voor grote bezorgdheid voor de bondsdagverkiezingen van aanstaande zondag.

Het succes van Seehofer is een klein wonder. Vijf jaar geleden werd hij op het schild geheven om de partij te redden nadat de CSU haar absolute meerderheid had verloren. Nu heeft Seehofer een sterke positie in de onderhandelingen met Angela Merkel, wanneer zij na volgende week aan een nieuwe coalitie met de zusterpartij moet gaan bouwen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden