CSU en CDU: Duitsland kan per jaar 200.000 vluchtelingen opnemen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Beierse premier Horst Seehofer, voorzitters van de christen-democratische partijen CDU en de CSU. De unie CDU/CSU bleef met 33 procent van de stemmen weliswaar de grootste, maar verloor ruim 8 procent, het slechtste resultaat sinds 1949. Beeld EPA

De Duitse christen-democraten zijn het onderling eens geworden over het aantal vluchtelingen dat Duitsland jaarlijks kan toelaten. Dat zou komen te liggen op ongeveer 200.000, waarbij wel ruimte wordt gelaten voor uitzonderingsgevallen.

De CDU van bondskanselier Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU, geleid door Horst Seehofer, werden het gisteren na zeven uur onderhandelen eens. Het compromis was afgedwongen door de conservatieve CSU, die zaterdag duidelijk maakte dat er een plafond moest komen.

Dat komt nu te liggen rond de 200.000 mensen die jaarlijks op humanitaire gronden kunnen worden opgenomen, zonder dat er sprake mag zijn van een harde bovengrens. Bondskanselier Merkel heeft zich steeds verzet tegen het vastleggen van een maximum aantal vluchtelingen dat Duitsland jaarlijks zou toelaten.

Kritiek

In de zomer van 2015 oogstte Merkel veel waardering, maar ook veel kritiek voor haar open-deurpolitiek, toen vluchtelingen massaal Europa overspoelden en Duitsland er meer dan een miljoen opnam. ‘Wir schaffen das’ (‘we krijgen het voor elkaar’) zei Merkel toen, maar veel Duitsers aan de rechterzijde van het politieke spectrum vonden haar veel te gul.

Ook de Beierse CSU vond en vindt dat en stelt dat de Duitsers een conservatievere koers willen. De CSU wijt het grote stemmenverlies bij de parlementsverkiezingen van twee weken geleden aan de 'open rechterflank' van de partij. Daardoor haalde de rechts-populistische AfD (Alternative für Deutschland) veel stemmen binnen, vooral van teleurgestelde christen-democraten. 

CDU/CSU haalde met circa 33 procent het slechtste resultaat sinds 1949. De partij bleef weliswaar de grootste, maar verloor ruim 8 procent.

Tien punten

Het compromis binnen de unie van Duitse christen-democraten maakt de onderhandelingen over de 'Jamaica-coalitie' (zwart-geel-groen) met de conservatief-liberale FDP en de Groenen lastiger. Merkel maakte afgelopen zaterdag bekend dat zij met deze twee partijen een coalitie wil proberen te vormen. Met name de Groenen willen niets weten van een strenger vluchtelingenbeleid.

De CSU heeft een tien-puntenprogramma opgesteld waar de unie van de beide christen-democratische partijen zich op moet gaan richten. Naast een beperking van de instroom van asielzoekers houdt de CSU een pleidooi voor meer patriottisme en het centraal stellen van de Duitse cultuur. ‘We moeten de AfD keihard bestrijden. Er mag geen partij rechts van de unie zich breed maken’, staat in het programma. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden