Crystal Cathedral wordt rk-kerk

De Crystal Cathedral.Beeld reuters

Met een verklaring van goedkeuring van het Vaticaan staat niets een kleine omgekeerde reformatie meer in de weg: het rooms-katholieke bisdom Orange in de Amerikaanse staat Californië kan overgaan tot de aankoop van de protestantse Crystal Cathedral.

Met de aankoop van het grote glazen gebouw - bekend van het wereldwijd uitgezonden tv-programma 'Hour of Power' - is een bedrag gemoeid van ruim 40 miljoen euro. Op die opbrengst wordt aanspraak gemaakt door schuldeisers van de huidige eigenaren van de kerk, de predikantenfamilie Schuller.

De laatste jaren ging het bergafwaarts met de familie. Er ontstond onenigheid over de opvolging van Schuller senior als hoofdpredikant van de kerk, en de Crystal Cathedral kwam in financiële problemen. Najaar 2010 vroeg de kerk uitstel van betaling aan. Op last van schuldeisers bepaalde een curator dat de kerk verkocht zou worden om alle openstaande rekeningen te voldoen.

Een universiteit toonde interesse in de kerk met bijbehorende kantoren en landerijen en stelde een constructie voor waarbij de Schullers en hun gemeente op termijn de kerk zouden kunnen terugkopen. Uiteindelijk bleef het bisdom Orange (dat meer geld bood voor de kerk, en de gemeenschap de gelegenheid geeft om het gebouw nog drie jaar lang te huren) als enige gegadigde over.

De huidige hoofdpredikant van de Crystal Cathedral, Schullers dochter Sheila, zei tot vorige week dat ze bad om een wonder dat de kerk zou behouden voor haar geloofsgenoten. In een boodschap aan kerkgangers zei Sheila Schuller dat de gemeenschap van de Crystal Cathedral niet verward moet worden met het gebouw. Hoe het verder moet als de huurperiode van drie jaar voorbij is, 'ligt in Gods hand', volgens Schuller.

Na het pauselijke 'nihil obstat' ('geen bezwaar') is de weg vrij om van de Crystal Cathedral een rooms-katholieke kathedraal te maken. Daar is nog wel een verbouwing voor nodig, want volgens de bisschop van Orange is het huidige interieur van de kerk niet geschikt voor het vieren van de katholieke mis. De karakteristieke buitenkant van het gebouw blijft intact, zo beloofde de bisschop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden