Crystal Cathedral verkocht om schulden af te lossen

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het is een uiterste middel om schuldeisers van het lijf te houden en een faillissement af te wenden blijkt nodig: de Crystal Cathedral in het Amerikaanse Garden Grove, bekend van de televisiekerkdiensten 'Hour of Power' wordt verkocht.

Dat heeft een woordvoerder van de kerk tegenover Amerikaanse media bevestigd.

De megakerk, die in de jaren vijftig door dominee Robert Schuler werd gesticht, kampt al enige tijd met een schuld van ruim 50 miljoen dollar (35 miljoen euro). Onder andere musici en leveranciers hebben geld tegoed van de kerk.

Om hen te kunnen betalen verkkoopt de kerk ongeveer 16 hectare aan landerijen. Die bevatten kantoorgebouwen, een begraafplaats én de iconische glazen kathedraal. De kerk heeft bedongen dat ze over enkele jaren de kathedraal terug kan kopen. Ook zullen de kerkdiensten en andere activiteiten voortgezet worden.

Ambtenaren die belast zijn met de afhandeling van de surseance van betaling van de Crystal Cathedral zetten vorig najaar vraagtekens bij de salarissen en vergoedingen die de kerk betaalt aan medewerkers.

Uit onderzoek van de boekhouding van de kerk was naar voren gekomen dat de financieel directeur van de kerk jaarlijks bijna honderdduizend euro woontoelage ontvangt. Schullers dochter Gretchen, die werkt als producent van de televisie-uitzendingen van 'Hour of Power' krijgt jaarlijks 50 duizend euro, en haar dochter die musici boekt voor de kerkdiensten krijgt daar 40 duizend euro voor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden