Taal

Cryptokoorts laat mooi zien hoe de betekenis van crypto- veranderd is

Een laptop met het logo van de digitale cryptovaluta Bitcoin.  Beeld ANP XTRA
Een laptop met het logo van de digitale cryptovaluta Bitcoin.Beeld ANP XTRA

Het voorvoegsel crypto- was de afgelopen maanden in de media haast net zo populair als de bekendste cryptomunt: de bitcoin. De huidige cryptokoorts maakt een interessante taaltrend zichtbaar.

Lange tijd werd crypto-, afgeleid van het Griekse woord kruptos (geheim, verborgen), vrijwel alleen gebruikt als voorvoegsel in 'geleerde' woorden als cryptogaam (bedektbloeiend), cryptografie (geheimschrift), cryptografisch (versleuteld) en cryptozoölogie (onderzoek naar diersoorten waarvan wordt aangenomen dat ze niet bestaan, zoals de yeti).

De afgelopen jaren is crypto- tevens populair geworden in woorden als cryptogeld, -munt en -valuta, waarin crypto- een verkorting is van cryptografisch. Cryptomunten zijn namelijk door cryptografische formules berekende unieke computercodes die als ruilmiddel - net als dollars en euro's - een bepaalde waarde vertegenwoordigen.

De afgelopen maanden heeft crypto- er een derde toepassing bij gekregen. Het wordt dezer dagen vooral gebruikt in cryptobelegger, cryptogekte, cryptomanie en natuurlijk cryptokoorts. In deze samenstellingen is crypto- een verkorting van cryptomunt. Cryptokoorts kun je dus parafraseren als cryptomuntenkoorts.

In andere talen maakt het voorvoegsel dezelfde ontwikkeling door. In het Engels is sprake van crypto fever (cryptokoorts), in het Duits van Kryptofieber (cryptokoorts). In lijn hiermee is te verwachten dat onze taal binnenkort ook nog wordt verrijkt met het woord cryptocrash, een cryptomuntencrash dus, oftewel een enorme, plotselinge waardevermindering van de cryptomunten.

Heeft u ook een taalvraag? Mail naar: tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden