Crumble van courgette en kaas

Ingrediënten voor 2 personen: een flinke ui, boter - een dikke plak (ca. 40 g), takjes rozemarijn, kleine aardappelen - 4 (ca. 350 g), courgettes - 2 grote (ca. 450 g), groentebouillon ¬ 1,5 dl (poeder of blokje), pittige, (rauwe) koemelkkaas - 45 g; Voor de crumble: vers wittebrood - 100 g, gehakte walnoten - 80 g, rozemarijn, pittige, (rauwe) koemelkkaas - 60 g

Van een vriendin kreeg ik deze week nog een paar enorme courgettes. Het lijkt wel of de oogst niet ophoudt. Al lezend in het Keukendagboek van Nigel Slater kwam ik onderstaand recept tegen. Gemakkelijk en heerlijk in deze tijd van het jaar. 'Een gerecht waarin de groente wordt gecombineerd met aardappelen en verwarmende rozemarijn en bedekt met een deken van kaaskruimeldeeg. Ik ben me ervan bewust dat dit klinkt als voer uit een vegetarisch restaurant rond 1970, maar ik maak daarvoor geen excuses. Met de smeuïge vulling van courgette, rozemarijn en een pittige walnotenkorst met kaas is het een gezonde, licht sobere lunch of avondmaal voor een herfstdag. Ik maak het in een gietijzeren vorm van circa 25 cm doorsnee, zodat ik maar een enkele pan nodig heb.'

Maak een geurige, hartige basis voor de vulling door de ui te pellen, fijn te snijden en hem in de pan zachtjes op halfhoog vuur in de boter te smoren. Pluk de rozemarijnnaalden van de takjes; u hebt ongeveer een eetlepel nodig. Hak ze fijn en doe ze bij de ui. Borstel de aardappelen schoon, schil ze niet. Hak ze in flinke blokken en doe ze bij de ui zodra die goudbruin is en glanst. Sluit de pan en laat alles in tien minuten kleuren; roer na zeven of acht minuten.

Hak de courgettes in blokjes even groot als de aardappelen en doe ze met royaal zout en peper in de pan. Sluit hem weer en bak alles een paar minuten. Giet de bouillon erbij, laat hem borrelend koken en stomen (hij mag niet verdampen). Verhit de oven tot 180 °C.

Maal voor de crumble het brood in een foodprocessor tot grof kruim, voeg de walnoten en wat rozemarijn toe - een eetlepel is voldoende. Voeg daarna de 60 gram kaas toe, in kleine stukjes. Het moet eruitzien als een hartige crumble gevlekt met stukjes rozemarijn.

Tip: ik denk dat ik dit recept volgende week maak met pompoen, lijkt me ook erg lekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden