Crumble met rabarber
De rabarber is nu nog op zijn lekkerst, friszuur en met een lekkere beet. Na 21 juni wordt het oxaalzuur uit de plant sterker van smaak (niet zo prettig voor de tanden). In combinatie met aardbeien, gember en de amandelsmaak van de bitterkoekjes een feestelijk dessert voor de pinksterdagen, of Vaderdag volgende week.
Serveer asperges vooraf en u heeft een heerlijk diner met producten van het seizoen.
Voor een lage, ovenvaste vorm met een inhoud van circa 2 liter. Bereidingstijd: circa 15 minuten + circa 20 minuten oventijd.
750 g rabarber
ca. 60 g (riet)suiker
1 tl vanillesuiker
ca. 2 cm verse gemberwortel, geraspt of 2-3 tl gemberpoeder
boter voor het invetten van de vorm
100 g bitterkoekjes
250 g aardbeien
zwarte of roze peper uit de molen
Voor de crumble:
30 g bitterkoekjes
60 g bloem
10 g suiker
1 tl citroenrasp
60 g koude boter
Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in schuine stukken van circa 3 cm. Meng de rabarber met de (riet)suiker, vanillesuiker en gember en kook de rabarber 3 minuten voor. (Niet in een aluminiumpan. Aluminium reageert op het oxaalzuur uit de rabarber, dit geeft een nare smaak).
Vet de vorm in en leg de grofgehakte bitterkoekjes (in de foodprocessor of doe ze in een plastic zak en ga er met een deegroller of fles overheen), onderin en verdeel de rabarber eroverheen. Maak de aardbeien schoon, snijd ze in vieren of in plakjes en verdeel ze over de rabarber. Bestrooi de aardbeien heel licht met een beetje peper.
Meng de fijngehakte (op dezelfde manier als grofgehakt) bitterkoekjes met de bloem, suiker, citroenrasp en klontjes koude boter. Kneed met een koele hand tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over de rabarber en aardbeien.
Bak de rabarbercrumble circa 25 minuten in het midden van een op 200°C voorverwarmde oven. Neem de crumble uit de oven, bestrooi hem met poedersuiker en serveer de crumble lauwwarm.