Cruise

Iedereen mag vakantie houden zoals ie dat wil, doch men zal mij slechts in comateuze toestand aan boord krijgen van zoiets als de MS Oosterdam en mocht ik alsnog ontwaken, dan zal dra het 'Man overboord!' weerklinken; helpt niet maar lucht op. Ik word hopeloos weemoedig van die drijvende Bijlmerflats die cruiseschepen worden genoemd; je zal het er maar vakantie vinden.

Ruud Verdonck

Het zal een uitkomst zijn voor de Dennis Bergkampen onder ons, die in de zomervakantie een paar grote havensteden willen aandoen, maar niet alles wat blijft drijven, zou ik een schip willen noemen. En dat is de minimale illusie die ik eis van een cruise: dat het vervoermiddel een beetje op een schuit lijkt. De oude HAL-schepen, die waren een stuk kleiner en leken toch op een hele grote boot, maar nog steeds wel een echte boot. Terwijl die dingen die in de Rotterdamse haven liggen zich in de mist niet eens onderscheiden van een of andere Panamees volgeladen met containers.

Jawel, maar het is er zo luxe aan boord, alles is er voor de relaxende passagier. Zal best, hoewel, als ze over het vertier aan boord beginnen, dan wordt altijd een beetje een suffe nachtclub in de eerste naoorlogse jaren beschreven: goochelaar, combo met oudere zangeres, moppentapper en een dansvloertje waar enkele hitsige matrozen omheen zitten. En van die nachtclubs hebben ze er dan veertien aan boord. Keuze te over. Het klapstuk van de veiling is de grote centrale hal met de modernste glazen liften, vanuit alle hoeken gefilmd of gefotografeerd. Vakantie in een drukke woon-mall, daar had het nog het meeste van weg.

Maar je bent wel van 's morgens vroeg tot 's avonds laat compleet verzorgd. En tussendoor, als je zonodig moet, mag je in een haven van boord. Ik las net over een mevrouw die in Griekenland van boord ging, een tas kocht en toen het poortje bij de deur begon te piepen, het bonnetje niet zo gauw kon vinden. Gevangenis, derde-wereldland, zware boete. En toen lag het schip alweer in Barcelona. Helemaal verzorgd, maar eigen schuld als je de boot mist. Ze slaan pas alarm als je ze na een week nog niet achterop komt zwemmen. Had je maar aan boord moeten blijven, want daar hebben ze zeventig Griekse tassenwinkels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden