Cruise en Kidman schitteren in nieuwe en onderhoudende variant van klassiek gegeven

Een onbevangen ontvangst van 'Far and away' was niet meer mogelijk, nadat vertoning in Cannes dit jaar al tot veel sceptische reacties had geleid. Mits beschouwd als ouderwets vermaak blijkt het echter allemaal reuze mee te vallen.

MARK DUURSMA

Tom Cruise, de mooie jongen van Hollywood, ooit doorgebroken als straaljagerpiloot, speelt een arme Ierse pachter die het gaat maken in een onontgonnen Amerika. Bijgestaan in dit romantisch avontuur door de Australische actrice Nicole Kidman, in werkelijkheid getrouwd met Cruise, als Ierse rijkeluisdochter. Bovendien geregisseerd door Ron Howard, maker van films als 'Splash', 'Cocoon' en 'Backdraft'. Op papier is het inderdaad niet meteen een overtuigende combinatie.

Toch werd 'Far and away' een heel aardige film, een klassiek geval van 'the stuff that dreams are made of'. Met een dubbele betekenis: de film draait om Joseph Donnely's droom over een eigen stuk grond, en tegelijkertijd bevat de film alle ingredienten vanhet ware bioscoopvertier.

Wraak

Het verhaal kent drie fasen. In de Ierse episode neemt pachterszoon Joseph zich voor te wreken op degrootgrondbezitter die hen uitbuit, maar ontmoet in plaats daarvan diens dochter Shannon. Samen vluchten ze naar Amerika, waar ze stranden in Boston en Joseph triomfen viert als prijsvechter. In de slotfase bereiken ze, los van elkaar, Oklahoma en weten tenslotte gezamenlijk hun droom te realiseren.

Kosten noch moeite zijn gespaard om de liefdesgeschiedenis van Joseph en Shannon (overigens naar Bouquet-formule: eerst kunnen ze elkaar wel schieten, later blijken ze als koppel voorbestemd) tot epische proporties te verheffen. Zonder veel problemen had de film aanzienlijk korter kunnen zijn, maar bij een epos past nu eenmaal geen standaardlengte.

Wel terecht is de keuze om voor het eerst sinds tijden weer een film op het brede 70 mm-formaat te draaien. Dit maakt de massale landrace in Oklahoma tot een imposant spektakel. Je moet wel een hart van steen hebben om niet ontroerd te raken als Joseph, de loser op zijn onhandelbare paard, harder gaat dan alle anderen. Bij belangrijke keuzes van Joseph, zoals de overgang van spoorarbeider naar gelukzoeker, zwelt de muziek aan tot heroische sterkte. Tenslotte is er het omvangrijke historische decor, dat met zijn cliches niet zozeer geloofwaardig als wel vertrouwenwekkend is.

'Far and away' is waar bioscoopvertier, omdat het bevestigend werkt, zonder ook maar ergens te verrassen. Het voldoet aan de verwachting van avontuur en romantiek die door de epische pretenties wordt gewekt. Het klassieke gegeven - de film bevat zelfs letterlijke verwijzingen naar Andersen-sprookjes - van de bespotte stuntelaar die zich dankzij wilskracht ontpopt tot bewonderde geweldenaar, krijgt met 'Far and away' een nieuwe, onderhoudende variant. De echtelieden Cruise en Kidman schitteren als een kuis en ontroerend heldenpaar.

In 22 bioscopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden