Cruijffs coup bij Ajax is voltooid

Zakenman Kinsbergen moet Van der Sar klaarstomen voor directeurschap

Johan Cruijff vindt dat zijn werk bij Ajax er wel zo'n beetje opzit en ook voorzitter Hans Wijers van de nieuwe raad van commissarissen schatte gisteren in dat de hervorming na diens revolutie is afgerond. De oud-politicus liet zich in de Arena flankeren door de nieuwe directeuren van Ajax, Michael Kinsbergen en Edwin van der Sar. De eerste, een internetondernemer in ruste, moet de gerenommeerde oud-doelman klaarstomen voor de hoogste directiefunctie - in de geest van Cruijff, die zweert bij oud-spelers in de clubleiding.

Daar zal volgens president-commissaris Wijers ongeveer drie jaar mee gemoeid zijn. De 42-jarige Van der Sar begint als directeur marketing aan de zijde van technisch directeur Marc Overmars en financieel directeur Jeroen Slop in de door Kinsbergen (54) als algemeen directeur aangevoerde directie. Na het 'technisch hart' - met trainer Frank de Boer en Wim Jonk en Dennis Bergkamp als vormgevers van de jeugdopleiding - en de raad van commissarissen is daarmee ook de directie naar de nieuwe wensen gevormd.

Zakenman Kinsbergen is daarin in eerste aanleg de opvolger van Rik van den Boog, die vorig jaar in Cruijffs coup al was geslachtofferd. De nieuwe raad van Wijers heeft de plaats ingenomen van het college van Steven ten Have, dat begin dit jaar na een even turbulente als kortstondige ambtsperiode aftrad. "Er zaten hier mensen die niet snappen dat dit een voetbalclub is en die niet gelukkig waren als ze ook niet zelf in de schijnwerpers stonden", zei Wijers. Hij stamt evenals zijn voorganger uit het bedrijfsleven. "Maar door te luisteren kunnen wij voelen dat voetbal emotie is."

Met de zakelijk onderlegde oud-voetballer Theo van Duivenbode als een van de nieuwe commissarissen wordt een mix van zakelijk inzicht en voetbalkennis gezocht, betoogde Wijers. De nieuwe directeur Kinsbergen was als student in Amerika in contact gekomen met Cruijff, toen die daar ver in de vorige eeuw in Los Angeles voetbalde. Toen Ajax' headhunters bij hem terecht kwamen, had Kinsbergen ('Ik dacht eerst dat het niets voor mij was') naar eigen zeggen meteen aan een combinatie met een oud-speler gedacht.

"Ik ben een groot voorstander van een belangrijke rol voor oud-spelers'', zei Kinsbergen gisteren. "Ik zag wel een rol voor me om dat in goede banen te leiden. Oud-spelers kunnen onder druk optreden, ze hebben ervaring met de camera, ze weten wat het is om in een team te functioneren en ze hebben in de keuken van grote clubs gekeken."

Van der Sar, die zijn imposante loopbaan vorig jaar beëindigde, volgde een eenjarige managementopleiding aan de school van Cruijff. "Ik heb geleerd over de organisatie van een toernooi, over financiën en marketing", zei hij. "Maar als je een baan krijgt, weet je dat je het allemaal nog niet voor honderd procent beheerst. Ik zie vragen niet als een zwaktebod. Ik heb sterke mannen dicht bij me."

Een van zijn eerste grote opdrachten is het vinden van een nieuwe hoofdsponsor, omdat de huidige in 2014 stopt. "Ik heb nooit mijn ogen dicht gehad", zei Van der Sar. "In het Nederlands elftal heb ik in de spelersraad met sponsors onderhandeld. Mijn interesse heeft er altijd gelegen. 't Zal niet makkelijk worden, maar als ik dit over tien jaar nog doe, is er iets niet goed gegaan."

Als het wel goed gaat, maakt Kinsbergen over een jaar of drie voor hem plaats. President-commissaris Wijers, ex-bestuursvoorzitter bij AkzoNobel, verdedigde de aanstelling van de onervaren Van der Sar met een verwijzing naar het bedrijfsleven. "Ook daarin worden mensen naar voren geschoven van wie je op basis van hun karaktereigenschappen, zoals natuurlijk leiderschap, bredere verwachtingen hebt."

De status van Van der Sar als leerlingbestuurder vraagt van zijn raad geen andere opstelling, zei Wijers. "Een goede raad van commissarissen houdt nooit alleen toezicht, maar is ook altijd als coach aanwezig."

Nieuwe raad van commissarissen staat klaar
Tijdens de vergadering van aandeelhouders wordt de nieuwe directie van Ajax eind dit jaar statutair bekrachtigd. Dan wordt ook de nieuwe raad van commissarissen officieel aangevuld.

Drie commissarissen zijn al in functie. Voorzitter Hans Wijers, Leo van Wijk en Theo van Duivenbode zijn halverwege dit jaar benoemd. D66'er Wijers (61) was in de jaren negentig minister van economische zaken. Van 2003 tot dit jaar was hij bestuursvoorzitter van het chemieconcern AkzoNobel.

Van Wijk (66) was van 1997 tot 2007 president-directeur van KLM. Na de luchtvaartfusie zat hij in het uitvoerend comité van Air France-KLM en sinds 2009 in de raad van commissarissen.

Van Duivenbode (69) speelde in de jaren zestig voor Ajax, en later voor Feyenoord. Na zijn voetballoopbaan werd hij topman in de verzekeringsbranche.

Eind dit jaar wordt de raad gecompleteerd met twee onbekende commissarissen, Dolf Collee en Ernst Ligthart. Collee had enige bemoeienis met Ajax als lid van de raad van bestuur van de voormalige hoofdsponsor ABN Amro. Ligthart is lid van Ajax.

Daarmee zijn de gaten opgevuld na het vertrek van de vorige raad, die bestond uit voorzitter Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer, Edgar Davids en Johan Cruijff.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden