Cruijff loopt nog als in Van Marwijks tijd

Oranje, te gast op de Universiteit van de Witwatersrand, maakte een uitstapje naar de probleemwijk Hillbrow. Dag 4: De coach en zijn idool.

„Dit is het eerste Cruyff Court met skyboxen”, grapt Pierre van Hooijdonk, naar boven kijkend. Vanaf hun balkonnetjes turen bewoners van Hillbrow naar de drukte op een veldje dat tussen hun hoge flats is aangelegd. Van Hooijdonk is er weer bij, als een van de vaste oud-internationals bij promotionele activiteiten als deze. Met onder anderen Aron Winter steunt hij de Nederlands/Belgische kandidatuur voor het WK 2018.

De selectie van Oranje, die deze dag niet zal trainen, arriveert even na elf uur. Bondscoach Bert van Marwijk wordt geflankeerd door Johan Cruijff. Dat zal hij toch als iets eervols ervaren. Van Marwijk is niet zo van de idolen, maar als hij er dan toch één moet noemen, dan is het in zijn geval Cruijff. Zoals die kon voetballen–wat ze ook van anderen mogen zeggen, zo goed als hij heeft Van Marwijk er nooit meer één gezien.

Ruud Krol is er ook, trainer van Orlando Pirates nu én, let op, de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Dat was onlangs althans de uitkomst van wetenschappelijke berekeningen. „Ik scheen de meest succesvolle te zijn”, lacht Krol. „In zekere zin ben je dan eigenlijk ook de beste.”

Hadden we zo’n lange trap nu nog maar. Het is in dat opzicht tegenwoordig toch behelpen in het centrum van de Nederlandse verdediging. Maar een van de besten ooit in die stiel stelt zich mild op. „John Heitinga heeft ’m ook wel, hoor, die trap”, zegt Krol. „Hij moet ’m alleen vaker geven.”

Dirk Kuijt toont van de tegenwoordige internationals het meeste historische besef. Hij omhelst Krol en Ruud Gullit, de president van het WK 2018-bid.

Robin van Persie schudt Cruijff de hand en maakt een ontspannen praatje met hem en Gullit. Sporen hier de sterren van voorheen de mogelijk nieuwe uitblinker aan? Jammer, niet dus. „Het ging over mijn haar”, zegt Van Persie later. „Ruud zei dat ik grijze haren krijg, maar dat weet ik al.”

Perschef Kees Jansma treedt op als spreekstalmeester. „We love the vuvuzela”, zegt hij om de Afrikanen op zijn vertrouwde wijze voor het Nederlandse bezoek in te nemen. Bondscoach Van Marwijk zal er het zijne van denken–het grote Soccer City-stadion maandag vol toeters voor de wedstrijd tegen Denemarken, hij kan er nu al van gruwen.

Na de officiële festiviteiten staat Johan Cruijff de pers geduldig te woord. Dan draait hij zich om, nog steeds alsof hij bij een tegenstander weg draait, en in looppas steekt hij zijn eigen veldje over. Nog even vloeiend als in Van Marwijks tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden