Cruijff blijft onnavolgbaar

Er was een tijd dat Johan Cruijff tegenstanders van Ajax met het schaamrood op de kaken achterliet. Dat was de frivole, onnavolgbare speler.

Dinsdag stuurde Cruijff Ajax met het schaamrood op de kaken naar Zuid-Afrika, voor de met veel bombarie aangekondigde ’missie Kaapstad’. Het clubicoon liet op het laatste moment weten niet mee te gaan.

Tijden zijn veranderd. Cruijff blijft echter onnavolgbaar. Het zou om geld gaan, verklapte het Algemeen Dagblad. Het zóu eens niet om geld gaan. Cruijff was gebotst met ABN-Amro, Ajax’ hoofdsponsor, die hoopte mee te profiteren van de uitstraling van de voormalige nummer 14.

Het moest toch een goede-doelen-project worden? Maar de bank had minder goede bijbedoelingen. En Cruijff dacht waarschijnlijk weer eens aan zijn eigen bankrekening

Is het nooit genoeg? Ik moet denken aan een historische, hilarische persconferentie tijdens het tennistoernooi van Rotterdam. Toenmalig toernooidirecteur Wim Buitendijk was er eindelijk in geslaagd een Amerikaanse topspeler naar Ahoy’ te lokken. En wat voor één! Buitendijk glom van trots toen hij Pete Sampras presenteerde.

Na zijn eerste potje meldde de nummer één van de wereld zich in de perskamer. Big Pete wist niet wat hem overkwam toen een van de collega’s hem vroeg waarom hij eigenlijk naar Rotterdam was gekomen. „Het geld? Is het dan nooit genoeg?”

De broertjes De Boer die na een prachtige loopbaan nog hun bankrekening spekken in Katar Sergei Boebka die met zijn polsstok elke wedstrijd weer ’toevallig’ een centimeter hoger reikte en zo de wereldrecords en premies op elkaar stapelde Guus Hiddink die in alle uithoeken van de wereld op de bank zit en bankbiljetten ophaalt Is het dan nooit genoeg?

Natuurlijk reisde Ajax niet louter uit liefdadigheid naar Zuid-Afrika. De club heeft in Kaapstad een vestiging – Ajax Cape Town – die nieuwe talentjes moet opleveren en zichzelf zo moet terugverdienen. Missie Kaapstad is een initiatief van Ajax, De Telegraaf en de Johan Cruyff Foundation & Academy. Doel is een fundament te leggen onder een nieuwe thuishaven van Ajax Cape Town in de township Khayelitsha en het aanleggen van een Johan Cruyff Court.

De nieuwe thuishaven moet een impuls geven aan de ontwikkeling van de township en de hoop op een beter leven geven aan de jeugd en de bevolking daar, zo vertelt directeur Maarten Fontein op de website van de club. Ajax gaat er een omvangrijk social care programma opzetten. Dat klinkt ambitieus en mooi. En sponsoren van Ajax en lezers van De Telegraaf werden in de gelegenheid gesteld ook een stukje goed gevoel te kopen. Ajax veilde en verkocht ’bouwstenen’.

De selectie van Ajax trainde gisteren op Ikamva, het oefencomplex van Ajax Cape Town, dat in een rijke buitenwijk ligt. De meeste voetballertjes van de club komen echter uit de armere wijken. Dáár moet straks het nieuwe complex verrijzen.

Vandaag gaat trainer Henk ten Cate met zijn ploeg naar Robbeneiland. Het draait deze week niet alleen om voetbal. Missie Kaapstad streek dinsdag neer op Zuid-Afrikaanse bodem. Maar zonder de belangrijkste missionaris. Is het dan nooit genoeg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden