Crucifix in openbare school mag, vindt Hof

Scholen mogen een kruis aan de wanden van klaslokalen ophangen. Met die uitspraak heeft de beroepskamer van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren een eerdere uitspraak van rechters van dat hof terzijde geschoven. De uitspraak is bindend voor alle 47 landen die zijn aangesloten bij de Raad van Europa.

Het Hof had zich over de zaak gebogen naar aanleiding van een klacht van een Fins-Italiaanse moeder van twee kinderen, Soile Lautsi, die zich ergerde aan de crucifixen op de Italiaanse openbare school van haar kinderen. Zij begon haar kruistocht in de jaren '90 bij Italiaanse rechtbanken. Die oordeelden dat de kruisbeelden geen inbreuk maken op het openbare karakter van scholen, zoals Lautsi aanvoerde.

Daarop stapte Lautsi naar het Europese Hof van de Mensenrechten, dat haar in november 2009 gelijk gaf. Kruisbeelden in openbare scholen 'druisen in tegen het recht van ouders om hun kinderen volgens hun opvattingen op te voeden', oordeelde het Hof.

Die uitspraak deed veel stof opwaaien. Vooral in katholieke en orthodoxe landen, van Polen tot Griekenland, roerden geestelijken en politici zich. Maar ook sommige juristen maakten bezwaar, omdat het Hof zich zou bemoeien met iets wat veel beter op nationaal niveau geregeld kan worden.

Italië tekende vorig jaar juni beroep aan tegen de uitspraak, en werd daarbij gesteund door een dozijn andere landen, De negentien rechters in de beroepskamer van het Hof oordeelden, anders dan de zeven rechters in eerste instantie, dat er geen bewijs is 'dat het tonen van een dergelijk symbool op muren van klaslokalen leerlingen kan beïnvloeden'.

De Italiaanse regering heeft opgetogen gereageerd op de uitspraak. ¿Het algemeen gevoel van het volk in Europa heeft gewonnen¿, reageerde de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini.

D66-Europarlementiër Sophie in 't Veld (D66) daarentegen spreekt van een grote tegenslag in de strijd voor de scheiding van kerk en staat en een enorme klap voor het fundamentele recht op vrijheid van religie. ¿Er is geen echte vrijheid van religie in Europa als een land het ene geloof boven het andere stelt¿, stelt ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden