Crone definitief nieuwe burgemeester Leeuwarden

(Novum) - Ferd Crone wordt definitief de nieuwe burgemeester van Leeuwarden. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft vrijdag ingestemd met de benoeming van het PvdA-Kamerlid. De gemeenteraad van de Friese hoofdstad liet vier weken geleden al weten Crone als opvolger te willen van de VVD'er Geert Dales.

De 53-jarige Crone is sinds 1994 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Daarvoor was hij onder meer beleidsmedewerker bij de Vervoersbond FNV en later hoofd van de afdeling mondiaal milieubeleid bij het ministerie van Vrom. In de PvdA-fractie is hij woordvoerder financiën en energiebeleid. De geboren Dordtenaar woont nu nog in Heemstede.

De gemeenteraad van de ruim negentigduizend inwoners tellende stad was niet unaniem bij het voordragen van Crone, meldde de NOS in september. Een gemeentewoordvoerder wilde dat niet bevestigen. Een krappe meerderheid van PvdA en GroenLinks zou de doorslag gegeven hebben. Met vijftien zetels voor de PvdA en vier voor GroenLinks hebben de partijen samen negentien van de 37 raadszetels.

Dales legde in juli zijn functie als burgemeester neer om aan de slag te gaan als bestuursvoorzitter bij de Hogeschool InHolland. Sinds die tijd zit Leeuwarden zonder burgemeester. Begin augustus werd bekend dat zestien mannen en een vrouw interesse hadden getoond in de vacante burgemeesterspost. Zes van de sollicitanten hadden een CDA-achtergrond, nog eens zes zijn lid van de PvdA en drie van de VVD. Van de twee anderen was de politieke achtergrond niet bekend. De namen van de sollicitanten zijn traditiegetrouw onbekend.

Crone wordt 15 november geïnstalleerd. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer raakte in korte tijd twee fractiegenoten kwijt om een burgemeesterspost te vervullen. Donderdag werd bekend dat Aleid Wolfsen door de gemeenteraad van Utrecht wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden