Critici: Antropoloog ontkent omvang en ernst van eerwraak

Eerwraak is een ’hype’ zei antropoloog Yerden gisteren in deze krant. „Dat is een ernstige ontkenning van een verschrikkelijk probleem.”

 • ’Eerwraak is al bijna weer achterhaald’
 • Ibrahim Yerden bagatelliseert en heeft een veel te zonnige visie als hij zegt dat eerwraak bijna achterhaald is. Dat zijn kenmerkende, felle reacties op het verhaal van de Turks-Nederlandse antropoloog.

  Yerden beweerde gisteren in Trouw dat eerwraak ’vooral een probleem van de jaren tachtig en negentig’ was. De antropoloog van de Universiteit van Amsterdam spreekt over ’puur politieke paniek’, een ’hype’, en zegt dat het veel instanties vooral om de subsidiepot te doen is.

  Probleem bij de discussie is dat er geen goede landelijke cijfers zijn. „Het nieuwe interdepartementale programmabureau doet er alles aan cijfers boven water te halen: neemt het af of neemt het toe? We weten het gewoon niet”, erkent Khadija Arib die zich als Kamerlid van de PvdA al jaren met het onderwerp bezighoudt. „Ik zie gelukkig allemaal emanciperende meiden om me heen die hun eigen keuzes maken, maar ik hoor ook akelige verhalen. Je moet het dus niet bagatelliseren.”

  „Dit is een ernstige ontkenning van verschrikkelijke problematiek”, zegt journaliste Renate van der Zee die een boek schreef over het onderwerp. „Ik zie het aantal gevallen echt toenemen. Veel mannen uit de bergen kunnen de emanciperende meiden van hier niet bijbenen.”

  Directeur Ahmet Azdural van Inspraakorgaan Turken (IOT) noemt de visie van Yerden ’veel te zonnig’. Hij wijst op cijfers van de politie Haaglanden, van de GGD Rotterdam en op een waarschuwing uit 2005 van de Federatie Opvang die ’vreest voor het leven van honderd meiden en vrouwen in de blijf-van-mijn-lijfhuizen’. „Uit die cijfers blijkt voldoende dat het gaat om een probleem dat speciale aandacht verdient van politie, hulpverlening en ook van migrantenorganisaties”, aldus Azdural. Yerden gaf in het artikel in Trouw echter aan de juistheid van de cijfers te betwijfelen. Hij zegt ook vele gevallen te kennen van kleine huiselijke ruzietjes die escaleerden door onwetendheid van agenten, of door starheid bij het hanteren van nieuwe protocollen.

  „Het zal best wel eens fout gaan, maar door alle aandacht herkennen politie en hulpverleners het wel. Dat is de positieve kant”, zegt Yeter Akin die een lesprogramma over eergerelateerd geweld ontwikkelde. „Ik merk wel dat er met al die subsidies veel te weinig mensen met verstand van zaken, en met hart en ziel aan de zaak werken. Terwijl er idealisten aan de zijlijn staan. Dat is jammer.”

  „Ik ben het met Yerden eens dat we moeten uitkijken het probleem niet groter te maken dan het is”, besluit Arib. „Wordt er geen markt gecreëerd? Komt al dat belastinggeld wel goed terecht? Daar moeten we kritisch naar blijven kijken.”

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden