Crisis

De grootste en belangrijkste berichten over de ontwikkelingen in de economie gaan dit jaar helemaal niet over die recessie van niks waar Zalm en Balkenende goede sier mee willen maken ten bate van de vrije markt, terwijl overal de verzelfstandigde en geprivatiseerde bedrijven op omvallen staan, en dat is ook al geen gevolg van die kabouterrecessie.

Ruud Verdonck

Het voornaamste economisch nieuws gaat over de gevolgen van mismanagement, slecht bestuur, falende controle, leeglopende aandelen, onbekendheid met de consument en geen flauw idee van de markt. Al die echecs aan de economische top, díe kosten pas scheppen met geld, díe hebben pas banen gekost. En als het daar niet over ging, dan ging het over de exorbitante zelfverrijking van precies dezelfde mensen. Als ik werkgever was, paste ik er wel voor om nog uit vrije wil in de krant of op de tv te komen en als het moest, dan alleen met zo'n grote plastic zak van Albert Heijn over m'n kop.

Des te vreemder dat ze bij Albert Heijn hun nieuwe baas afgelopen maandag in de aanbieding deden. Zowat iedereen die een beetje overweg kon met een balpen of een microfoon mocht in Zaandam langs komen om de nieuwe topman Anders Moberg enige vragen te stellen: een beetje over AH, veel over zijn beloning, want daarmee was het een beetje mis gegaan op de aandeelhoudersvergadering. Crisismanagement zullen de voorlichters het genoemd hebben. Ook al een stelletje mislukkelingen. Gisteren lag in Mobergs postvakje een brief van de grootaandeelhouders ABP en PGGM, waarin zij een salarisverlaging eisen. Niet warm gelopen voor de internationale topbeloningen -'t is net wat de gek ervoor geeft, niet onder de indruk van de vergelijking met de voetballer Beckham- waarom niet met onze eigen majesteit?, geen mededogen omdat hij met de hele familie in een hotel woont want hij kan hier niet zo gauw een huis vinden zoals hem in Londen wel lukte -ga toch de daklozenkrant verkopen, geen begrip voor het feit dat het baantje met al dat gedoe hem quasi per ongeluk is overkomen- de grootste kruidenier van het land wordt geleid door een stelletje amateurs met ook al geen idee van personeelszaken.

Het ergste van alles is nog: die recessie van niks is binnenkort gewoon weer voorbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden