Crisissfeer neemt toe op het Binnenhof

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de stemming in de Eerste Kamer over de nieuwe zorgwet.Beeld ANP

De politieke spanningen binnen de coalitie van VVD en PvdA lopen op. Crisisoverleg over de dinsdag in de Senaat verworpen zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft tot nog toe geen oplossing opgeleverd.

De PvdA-top voert vanmiddag op het ministerie van vicepremier Lodewijk Asscher opnieuw overleg met een van de dissidente PvdA-senatoren. Vanochtend was er al overleg tussen senator Marijke Linthorst, minister Schippers en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Linthorst vertegenwoordigde ook de twee andere dissidenten, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn.

Diepe kabinetscrisis?
Bij het overleg waren ook PvdA-leider Diederik Samsom en de voorzitter van de Senaatsfractie van de PvdA, Marleen Barth aanwezig. Op het Binnenhof wordt er rekening mee gehouden dat het conflict kan escaleren tot een diepe kabinetscrisis. Minister Schippers zou niet bereid zijn haar wetsvoorstel te wijzigen, wat zou betekenen dat de drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA uiteindelijk moeten instemmen.

Volharden ze in hun verzet, dan dreigt een kabinetscrisis, verwachten ingewijden. Asscher uitte zich vandaag minder pessimistisch. Hij noemde het goed dat de PvdA-dissidenten en Schippers met elkaar in gesprek zijn en denkt dat de partijen er samen uit kunnen komen. "Secuur, precies en rustig werken we aan een oplossing", zei Asscher.

Kritische woorden
Van Rijn zei dat er bij 'alle partijen' een grote bereidheid is om tot een oplossing te komen. Asscher wilde geen voorspellingen doen over hoe snel het conflict kan worden opgelost, maar zei wel dat de PvdA een betrouwbare coalitiepartner blijft. Premier Mark Rutte had daar gisteravond kritische woorden over gesproken. Volgens de premier waren er afspraken over de zorgwet en hebben de PvdA'ers in de Senaat zich daar niet aan gehouden. Daar is iets heel erg misgegaan, zei Rutte.

De afspraken waar de premier op doelde zijn die in het regeerakkoord tussen VVD en PvdA, die in het zorgakkoord met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, en die met onder meer de zorgverzekeraars. Binnen de VVD wordt geredeneerd dat de PvdA het probleem in eigen kring moet oplossen omdat Schippers' voorstel sneuvelde door de tegenstem van de drie PvdA'ers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden