Crisissfeer binnen Palestijnse top

JERUZALEM (Reuter, AFP, AP) - Binnen de Palestijnse leiding heerst een crisissfeer over de voortgang van de vredesonderhandelingen met Israel. Drie vooraanstaande leden van de Palestijnse delegatie bij de vredesonderhandelingen willen hun ontslag indienen uit onvrede over de jongste PLOvoorstellen.

Faisal al-Hoesseini, Hanan Ashrawi en Sajeb Erakat besloten tot de stap na diepgaande meningsverschillen met de leiding van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO over de te volgen koers bij het vredesoverleg. De drie kwamen gisteren in Tunis aan om PLO-leider Jasser Arafat hun besluit kenbaar te maken. Het brengt de eerste crisis binnen het Palestijnse kamp aan het licht sinds het begin van de vredesconferentie over het Midden-Oosten, in november 1991. De drie onderhandelaars zijn niet tevreden met de PLO-voorstellen die in hun ogen niet hard genoeg zijn en waarover te weinig intern overleg is gevoerd.

Al-Hoesseini is de algemeen coordinator van de Palestijnen bij de onderhandelingen. Ashrawi, die is uitgegroeid tot een van de belangrijkste 'stemmen' van de 1,75 miljoen Palestijnen in de door Israel bezette gebieden, is woordvoerster van de delegatie. Erakat is plaatsvervangend delegatieleider.

Haider Abdel Shafi, de officiele leider van de Palestijnse delegatie, erkende gisteren dat er verschil van mening bestaat tussen de delegatie en het Palestijnse leiderschap. Hij denkt zelf niet aan aftreden. Volgens Abdel Shafi is het ontslag van de drie delegatieleden nog niet definitief, maar afhankelijk van de gesprekken in Tunis. Het PLO-hoofdkantoor in Tunis instrueert de Palestijnse delegatie bij het vredesoverleg.

De Palestijnse verdeeldheid komt na Amerikaanse en Israelische voorstellen over Palestijns zelfbestuur in de bezette gebieden. De meningsverschillen werden verscherpt tijdens het bezoek aan het MiddenOosten van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, die het Palestijnse antwoord op het Amerikaanse compromisvoorstel kwam vragen.

De Palestijnse onderhandelaars weigerden een opdracht van PLO-leider Arafat om een aangepaste en door de PLO goedgekeurde versie van het Amerikaanse voorstel aan Christopher te overhandigen. Ze wilden het Amerikaanse document geheel verwerpen omdat Oost-Jeruzalem in het voorstel niet onder Palestijns bestuur valt en de territoriale jurisdictie van het zelfbestuur niet is gedefinieerd.

Door de aankondiging van hun mogelijk ontslag rijst binnen de Israelische regering de vraag of niet beter direct met de PLO onderhandelingen kunnen worden aangeknoopt als in de bezette gebieden geen gesprekspartners meer te vinden zijn.

De onvrede van de drie onderhandelaars bracht de Israelische premier Jitschak Rabin ertoe te concluderen dat “de chaos regeert binnen de Palestijnse delegatie”. Kabinetschef Eliakim Rubinstein benadrukte dat het “niet belangrijk is met wie we praten, maar waarover”.

Binnen de regering Rabin lijkt echter de groep die positief staat tegenover directe contacten met de PLO meer aanhang te krijgen. Onderminister Jossi Beilin van buitenlandse zaken sprak zich onomwonden uit voor directe besprekingen met de Palestijnse bevrijdingsorganisatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden