Crisisopvang psychoten moet prioriteit krijgen

DEN HAAG - De drie instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Amsterdam moeten zoveel mogelijk personeel vrijmaken voor de crisis opvang van psychiatrische patiënten.

Dat hebben de GGZ-instellingen gisteren te horen gekregen tijdens een twee uur durend gesprek met de inspectie voor de gezondheidszorg en met ambtenaren van minister Borst van volksgezondheid.

De inspectie was gealarmeerd geraakt door de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde. Toen spande de gemeente Amsterdam een kort geding aan tegen de GGZ Buiten-Amstel in een poging een zwaargestoorde man, die in een politiciecel terecht was gekomen, aan een plaats in een voor hem geschikte instelling te helpen. De gemeente werd in het gelijk gesteld door de rechter. Overigens hebben de instellingen inmiddels besloten niet tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

H. Kramer van Buiten-Amstel heeft gisteren nog eens aan de inspectie voorgehouden dat zijn organisatie zich reeds tot het uiterste heeft ingespannen om de crisisopvang niet vast te laten lopen. ,,Onze dagbehandeling is in de zomermaanden zelfs gesloten. Maar als alle vijftien bedden vol zijn, dan houdt het op. Het wachten is nu echt op op 27 augustus, als er in Zuid-Oost acht bedden vrijkomen.''

Ook een andere instelling, GGZ Mentrum, heeft deze zomer 'al het mogelijke gedaan' om de moeilijkheden het hoofd te bieden, beklemtoont psychiater W. Mulder. Volgens hem is het voor de instellingen nu vooral zaak de relatie met andere betrokkenen bij de crisisopvang weer op peil te brengen. ,,En dan met name met de gemeente. Goede samenwerking tussen alle betrokkenen is hier echt van het grootste belang.''

Voor oplossingen op de langere termijn moet in het algemeen meer personeel worden aangenomen. Maar ook moet worden gezocht naar creatieve oplossingen, aldus de inspectie. Te denken valt aan het aantrekken van meer beveilingspersoneel om gestoorden in toom te houden. Volgens Kramer is de uiterste optie echter in het gesprek van gisteren al aan de orde gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden