Crisis WTO-overleg slag voor bestrijding armoede

GENEVE (ANP) - De crisis die in het overleg over een vrijere wereldhandel is ontstaan, zet een domper op de inspanningen om de wereldwijde armoede te bestrijden. Dat heeft een hoge functionaris van de Verenigde Naties maandag in Genève verklaard.

Afgelopen weekeinde slaagden handelsministers er niet in verder te komen in de besprekingen voor liberalisering van de wereldhandel. Plaatsvervangend secretaris-generaal Mark Malloch-Brown sprak van een slecht weekeinde voor het bereiken van de zogeheten Millenniumdoelen, die bedoeld zijn om miljoenen mensen uit de armoede te helpen.

De Millenniumdoelen werden in 2000 in VN-verband opgesteld. Het gaat om een reeks van concrete doelen op het gebied van onder meer onderwijs en gezondheidszorg. Een van de manieren om meer mensen aan een beter bestaan te helpen is het vrijer maken van de wereldhandel. De handelsbesprekingen moeten juist de positie van ontwikkelingslanden verbeteren.

Vooruitgang

In een rapport dat maandag in Genève naar buiten is gebracht, staat dat sommige regio's in de wereld vooruitgang boeken in het bestrijden van armoede. Vooral in het zuiden van Azië gaat het de goede kant op. In Afrika is de situatie geheel anders. Met name de landen ten zuiden van de Sahara lopen ver achter bij het realiseren van de Millenniumdoelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden