Crisis voorbij, dus verdwijnt er meer in de vuilnisbak

Wat huishoudelijk afval zegt over de economie

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Per Nederlander verdween er 527 kilo afval in de vuilnisbak in 2014. Of in de grijze, de blauwe, groene of gele kliko natuurlijk. Daarmee gooiden huishoudens evenveel weg als twintig jaar ervoor; net iets minder zelfs, want in 1995 ging er per persoon 539 kilo bij het afval, meldde het Europees statistiekbureau Eurostat gisteren.

Tussen 1995 en 2009 groeiden de Nederlandse economie én de hoeveelheid huishoudelijk afval. In 2008, dat zonnig begon maar somber eindigde omdat de val van de Amerikaanse Lehman-bank in september de wereldwijde economische crisis inluidde, gooide iedere Nederlander maar liefst 60 kilo meer weg dan in 1995: 600 kilo.

Sindsdien werd het alleen maar minder, aldus Eurostat.

Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt iets andere cijfers aan - het telde in 2008 561 kilo huishoudelijk afval per persoon - maar ziet dezelfde trend. Bijna tenminste.

De site Compendium voor de Leefomgeving, waar het CBS aan meedoet, meldt dat de hoeveelheid afval die Nederlanders weggooien tussen 1950 en eind jaren nul verviervoudigde. In kilo's dan. De vuilnismannen haalden aanvankelijk vooral kolenas op. Zwaar, maar compact. Nu gaat er vooral veel plastic mee. Licht, maar veel volumineuzer.

Die gestage groei stokte een paar keer. Begin jaren zeventig, tijdens de oliecrisis, en tien jaar later, toen Nederland tijdens de recessie van de jaren tachtig de broekriem aanhaalde.

En eind jaren nul dus, toen de Nederlandse consument in koopstaking ging.

Op gezag van het CBS meldt het Compendium dat Nederlanders zich in 2014 weer voegden naar de ijzeren wet: de crisis was voorbij, dus er gaat weer meer in de vuilnisbak. Drie kilo per persoon meer dan in 2013, om precies te zijn.

Het CBS en Eurostat schrijven beide dat net iets meer dan de helft van het Nederlandse huishoudelijk afval wordt gerecycled of gecomposteerd. Nog een eind verwijderd van de 65 procent die de overheid zich ten doel stelt.

En waar huishoudens in de jaren negentig fors meer afval scheidden, zit er sinds de eeuwwisseling een beetje de klad in. Tussen 2000 en 2014 steeg het percentage gescheiden afval van 45 naar 52 procent.

Wat niet wordt hergebruikt, wordt verbrand. Vuil storten, dat doet Nederland sinds 2008 niet meer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden