Update

'Crisis vergroot risico op politiek geweld'

Gewelddadig protest in Rome. Beeld getty
Gewelddadig protest in Rome.Beeld getty

De economische crisis zorgt in veel landen in West-Europa voor een toegenomen risico op politiek geweld. Het internationale bedrijfsleven heeft in grote delen van Europa steeds meer last van rellen, stakingen en protesten tegen bezuinigingen. Dat maakte de internationale risicoadviseur Aon vandaag bekend

Uit de jaarlijkse 'Terrorism & Political Violence Map' van Aon blijkt dat het risico op terrorisme en politiek geweld in 37 landen is gestegen. In Europa werd het risiconiveau in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal en Spanje opgeschaald van laag naar middelhoog.

In Nederland werd het risiconiveau voor terrorisme, stakingen en opstanden aangepast van laag naar verwaarloosbaar. Volgens Aon zijn protesten in Nederland in tegenstelling tot andere Europese landen relatief kleinschalig en verlopen ze rustig.

Bedrijfsleven
Terrorisme vormt ook een grote bedreiging voor het bedrijfsleven. In bijna de helft van de 200 landen die door Aon zijn beoordeeld, is de terreurdreiging reëel. Aon stelt echter dat het islamitische terrorisme door de dood van Osama bin Laden wereldwijd aan slagkracht heeft verloren, maar dat de ideologie van al-Qaeda voor regionaal actieve groeperingen nog steeds een bron van inspiratie is.

Islamitische terreurbewegingen richten zich vooral op Zuid-Azië en het Midden-Oosten, aldus het rapport. Volgens Aon is in Afrika de terreurdreiging het sterkst toegenomen. Voor zes Afrikaanse landen werd het risiconiveau verhoogd.

Verder blijven de grote politieke omwentelingen in de Arabische wereld zorgen voor beroering in die regio en daarbuiten, aldus Aon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden