Crisis velt nu ook bureau voor incasso

Er valt steeds minder geld terug te halen

Een stevige crisis? Gouden tijden voor incassobureaus en deurwaarders! Die veronderstelling klopt niet. Het is schrapen bij schuldenaars en nieuwe regels zitten de inners niet mee. En dan beconcurreren incassobureaus en gerechtsdeurwaarders elkaar ook nog eens.

Deze week ging het Brabantse Credit Yard failliet, een van de grootste incassobedrijven. Het was niet het eerste faillissement de afgelopen tijd, zegt Jan Franssen van de Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Naarmate de crisis aanhoudt, valt er steeds minder geld te halen. Franssen: "Incassobureaus werken volgens no cure, no pay. Onze klanten betalen pas als de vordering is voldaan."

Aan het begin van de crisis groeide de stapel dossiers bij incassobureaus, en konden schuldenaars nog terugvallen op reserves. De spaarpotjes zijn nu op, ondervindt de NVI. "Wij moeten het hebben van mensen die wel kunnen betalen, maar niet wíllen. Als ze niets kunnen aflossen, dan houdt het op."

Daar komt de Wet incassokosten uit 2012 bovenop. Die wet regelt de hoogte van incassokosten en de rechter hoeft sindsdien niet meer te beslissen of die kosten in rekening gebracht mogen worden. Sindsdien voeren grote opdrachtgevers, zoals zorgverzekeraars, steeds vaker zelf incasso's uit. Franssen: "Die bedrijven vorderen al in een heel vroeg stadium. Vaak al na de eerste betalingsherinnering."

ChristenUnie-kamerlid Carola Schouten heeft een motie ingediend om te voorkomen dat incasseerders voor een eenvoudige aanmaning direct stevige kosten rekenen. Prima, zegt Franssen: "Het moet ook over de kwaliteit van een incassobedrijf gaan: je laat een schuldenaar die het al moeilijk heeft, niet in één keer het hele bedrag betalen." Een goed bureau treft een minnelijke betalingsregeling, vindt Franssen, en stapt niet te snel naar de rechter om er een deurwaarder bij te halen. "Dan krijgen ze ook nog eens hoge deurwaarderskosten."

Ook die beroepsgroep heeft het moeilijk doordat bij schuldenaars steeds minder te halen valt, zegt John Wisseborn, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). "Wij innen op provisiebasis. Wij halen minder geld op, maar moeten daar meer werk voor doen."

En dan is er ook voor de deurwaarders nieuwe regelgeving. In 2011 gingen de griffiekosten fors omhoog. Wisseborn: "Sindsdien moet je voor bedragen boven de 500 euro, 460 euro griffierechten betalen. Als jij 500 euro van je buurman terugvordert, griffierechten betaalt, en hij vervolgens failliet gaat of ineens verdwijnt, dan krijg je je 500 euro niet terug en je griffiekosten ook niet."

Als crediteuren dat eenmaal meegemaakt hebben, nemen zij eerder hun verlies en stappen zij niet meer zo snel naar een deurwaarder, denkt Wisseborn.

De NVI vermoedt dat gerechtsdeurwaarders daarom steeds meer in haar vijver vissen. Franssen: "Deurwaarders mogen sinds 2001 de markt op voor minnelijke incasso's. De afgelopen jaren doen ze dat steeds meer." Deurwaarders worden benoemd door de Kroon en zijn in feite ambtenaren. In tegenstelling tot incassobureaus, mogen zij wel gegevens van schuldenaars controleren in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Franssen: "Daardoor hebben ze een concurrentievoordeel. Terwijl het ambtenaren zijn die concurreren met marktpartijen."

Wisseborn heeft die kritiek vaker gehoord. "Wij zijn ambtenaren, maar moeten wel de broek ophouden met wat wij verdienen." Hij zegt dat deurwaarders hun werk zuiver doen, omdat zij onder het tuchtrecht staan. Incassobureaus staan dat niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden