Crisis treft vooral kleine bedrijven hard

De stand van de economie is af te lezen aan twee onderzoeken over faillissementen en kapitaalverstrekking. Kleine bedrijven vallen bij bosjes om, grote bedrijven vinden kredieten te duur.

De golf faillissementen houdt onverminderd aan. De zwaarste klappen vallen bij ondernemingen met minder dan vijf personeelsleden.

Dat voorspelt het kredietinformatie- en incassobureau Graydon. Volgens het internationaal opererende bureau zijn er afgelopen maand 52 procent meer faillissementen geweest in Nederland dan in dezelfde periode vorig jaar.

Augustus 2009 is daarmee de zevende maand op rij waarin het stijgingspercentage van omgevallen bedrijven boven de vijftig procent ligt. Als wordt gekeken naar absolute getallen is het beeld minder somber. In juni gingen in totaal 999 bedrijven failliet, in juli 916 en voor augustus staat de teller bij Graydon op 785.

Het zijn vooral de kleine bedrijven die voor het hoge aantal faillissementen zorgen. Zij maken 60 procent uit van het totaal.

Het zijn met name de sectoren bouw en financiële dienstverlening – daartoe moeten ook hypotheekbemiddelaars worden gerekend – die hard worden geraakt. In mei gingen in de bouw 117 bedrijven failliet, in juli 142. De financiële dienstverlening telde in mei 121 failliete bedrijven, in juli waren dat er 157.

Robert Blom, onderzoeker bij Graydon, ziet in 2009 het aantal failliete bedrijven stijgen naar 11.500. De schade die bij deze faillissementen ontstaat wordt geraamd op 4 miljard euro. Het einde aan de stroom faillissementen is nog lang niet in zicht, in 2010 verwacht Blom 12.500 faillissementen waardoor een schade van mogelijk zelfs 5 miljard euro ontstaat. Pas in 2011 is de faillissementsgolf over zijn hoogtepunt heen. Een jaar later, zo voorspelt Blom, wordt de daling ook daadwerkelijk ingezet.

Gisteren bracht ook accountants- en adviesorganisatie Deloitte een onderzoek naar buiten dat kan worden gezien als een graadmeter voor de stand van de economie. Driekwart van de grote Nederlandse bedrijven zegt nog altijd moeite te hebben met het financieren van de activiteiten. 81 procent van de 65 ondervraagde financiële topmannen vindt dat bankleningen nog altijd veel te duur zijn. De uitgifte van aandelen of het in de markt zetten van obligaties wordt weinig aantrekkelijk gevonden.

„Wat betreft de houding ten opzichte van het bankkrediet kunnen we concluderen dat de lage rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de Garantieregeling Ondernemingsfinanciering van de overheid nog niet het gewenste effect hebben bereikt”, licht onderzoeker Jan de Rooij van Deloitte toe. De overheid probeert het lenen van geld aantrekkelijker te maken voor het bedrijfsleven door bij leningen per onderneming voor maximaal 50 miljoen euro garant te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden