'Crisis staat nieuw klimaatverdrag in de weg'

Demonstranten van Greenpeace in Durban. Beeld afp
Demonstranten van Greenpeace in Durban.Beeld afp

Vlak voor het Protea Edward-hotel dat uitzicht biedt op de Indische Oceaan, staan demonstranten van Greenpeace. Een vrouw draagt een mantelpakje, volgeplakt met de symbolen van de verschillende oliemaatschappijen. Ze roepen leuzen als: 'het bedrijfsleven wordt vertegenwoordigd door de meest vieze mensen ter wereld'. Ondertussen delen ze folders uit. Daarop prijkt een lijst met bedrijven (Shell, ArcelorMittal en BHP Billiton) en personen die volgens de milieuorganisatie de klimaatonderhandelingen stelselmatig tegenwerken.

Juist die bedrijven praten binnen in het hotel over de rol die zij kunnen vervullen als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering. Dat doen ze op een paar honderd meter afstand van het grote conferentiecentrum waar de klimaatonderhandelingen in volle gang zijn. Hypocriet meent Greenpeace.

Promotor van duurzaamheid binnen het bedrijfsleven
Yvo de Boer, de voormalig voorzitter van het klimaatbureau van de VN (UNFCCC), kan een kleine glimlach niet onderdrukken. Hij is vanwege de bedrijven, die Greenpeace verafschuwt, in Durban. Hij werkt tegenwoordig bij KPMG als promotor van duurzaamheid binnen het bedrijfsleven. "Die protesten horen erbij. Overigens zijn het maar een paar bedrijven die Greenpeace verafschuwt, met een hele hoop zitten ze om de tafel en maken afspraken. Want dat kan. Veel bedrijven nemen het heft in eigen handen en kopen bijvoorbeeld palmolie alleen nog duurzaam in. Het is goed om de duurzaamheidsdiscussie vanuit een ander perspectief te volgen."

In Kopenhagen zag De Boer, toen nog hoofd van het UNFCCC, het hele klimaatproces in het honderd lopen. Regeringsleiders waren daar niet in staat afspraken te maken over het terugdringen van de CO2-uitstoot. Gedesillusioneerd en teleurgesteld keerde hij huiswaarts. Inmiddels heeft de Costa Ricaanse Christiana Figueres zijn rol overgenomen. De Boer volgt de onderhandelingen slechts nog vanaf de zijlijn.

Circus
"Ik ben blij dat ik niet meer ieder jaar het verschrikkelijke circus hoef mee te maken. Ik vlieg donderdag al terug, en gelukkig hoef ik niet bij die laatste zware 48 uur te zijn."

Afgezien daarvan is dit circus volgens De Boer de enige manier om op lange termijn afspraken te maken. "Je hebt het internationale spoor nodig. Neem bijvoorbeeld Canada. Dat land is vrij conservatief als het gaat om klimaatbeleid in eigen land, maar omdat ze destijds het Kyoto-protocol hebben ondertekend, zijn ze gedwongen zich te houden aan de afspraken daarin. Ook voor bedrijven is het goed als er een verdrag komt. Zij hebben niet in hun eentje het vermogen om de CO2-uitstoot terug te dringen."

Architectuur van Kyoto
In Durban draait het om de verlenging van het Kyoto-protocol, het enig bindende klimaatverdrag dat eind 2012 afloopt. De Boer denkt niet dat het verdrag in Zuid-Afrika een vervolg krijgt. "Van zo'n tweede periode is niet veel over als alleen de EU meedoet, waar het nu op lijkt. Je zou de architectuur van Kyoto kunnen voortzetten, maar afspraken over het terugdringen van broeikasgassen zullen lang op zich laten wachten."

Dat heeft volgens De Boer alles te maken met de economische crisis. "In 2008 koppelden regeringsleiders de crisis nog aan groene banen en groene groei. Ik hoor Europese regeringsleiders nog zeggen dat ze de CO2-uitstoot met 80 procent wilden terugdringen. Die retoriek is naar de achtergrond verdrongen. De kortetermijnproblemen in Europa en de rest van de wereld zijn te groot geworden. Ik hoop dat als het eurozoneprobleempje is opgelost, regeringsleiders met geld over de brug komen om klimaatverandering tegen te gaan. Nu heb ik een beetje het gevoel dat we hier bijeen zijn om de patiënt die aan de hartbewaking ligt in leven te houden, maar niet beter te maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden