Crisis ook te merken bij de competitie tijdens Cinekid

REMKE DE LANGE

Herfstvakantie betekent: Cinekid. Voor de 27ste keer kunnen jonge bezoekers - en hun volwassen begeleiders - kijken naar speelfilms, documentaires, animatie, televisiedrama én zelf dingen doen in het Medialab.

Het festival opent vandaag met de Zweedse film 'Eskil & Trinidad', een film die recht doet aan de uitstekende naam die de Scandinavische jeugdcinema al decennia heeft. Het drama van Stephan Apfelgren, over een Deense jongen die het in besneeuwd Zweden moeilijk heeft met de scheiding van zijn ouders, verbindt ernstige thema's met avontuurszin, humor, eigenzinnigheid én artistieke ambities. Een liefdevol gemaakt werk dat de kindergeest volkomen serieus neemt.

Was de Nederlandse competitie vorig jaar met films als 'Kauwboy' en 'Brammetje Baas' sterk, dit jaar is de vaderlandse bijdrage bescheiden: slechts acht films maken kans op de titel beste Nederlandse kinderfilm, waaronder 'De Koning van Katoren' en 'De Groeten van Mike!' Geen toeval, volgens festivaldirecteur Sannette Naeyé. "Het Filmfonds kan jeugdfilm belangrijk vinden, en Nederland kan internationaal excelleren met kinderfilms, je ziet dat bezuinigingen en verschraling van de Nederlandse filmindustrie z'n weerslag krijgen op wat er voor kinderen wordt gemaakt."

Tegelijkertijd onderstreept het succes van de 3+ animatiefilm 'Nijntje de Film', afgelopen winter goed voor ruim 100.000 bezoekers, de behoefte aan films voor jonge kinderen. Om dat aanbod te stimuleren heeft Cinekid een nieuwe prijs in het leven geroepen voor korte Europese animaties met weinig dialoog. Naeyé: "Nederland is een sterk animatieland, maar makers richten zich vaak op een volwassen publiek, misschien juist in reactie op het imago dat animatie altijd voor kinderen is. Maar aankopers voor omroepen zijn vaak op zoek naar kort werk voor de kleinsten."

Begon het festival ooit met louter filmvertoningen, Cinekid is inmiddels een evenement dat bezoekers op allerlei manieren met media laat kennismaken. In het Medialab kunnen kinderen zelf special effects maken, workshops acteren volgen, of spelen met de allernieuwste apps, games en gadgets.

"Het onderscheid tussen oude en nieuwe media maken wij steeds minder. Voor ons gaat het om verhalen, en die worden op verschillende platforms gepresenteerd", zegt Naeyé.

Een documentaire over de vriendschap van Zeeuwse jongetjes ('Achter de Toren'), een Oostenrijkse speelfilm over een Turks-Koerdische jongen die te maken krijgt met de immigratiedienst ('Your Beauty is Worth Nothing'), de vrolijke Franse stripverfilming 'Bollie & Billie' over een roodharig jochie en zijn hondje met dezelfde haarkleur, ze zijn allemaal om dezelfde redenen het bekijken waard, vindt Naeyé: "Ze vertellen de verhalen van kinderen, én ze laten kinderen kennismaken met andere talen, landschappen, culturen."

Cinekid vindt plaats van 16 tot en met 25 oktober op dertig locaties.

Complete programma www.cinekid.nl.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden