Crisis om verdwenen lepeltjes

Wethouder Noordoostpolder weg om restaurantinventaris uit lekkende toren. Sleept hij college mee in zijn val?

Gestruikeld over de verdwenen messen, vorken en lepels van een sterrenrestaurant. Het overkwam wethouder Wouter Ruifrok (PvdA) van de gemeente Noordoostpolder in de slepende kwestie om de Poldertoren. Niet eens de dure lekkages van de monumentale voormalige watertoren in Emmeloord kostten hem de kop, maar een deal met torenrestaurant Hof van Sonoy (één Michelinster). Chef-kok Paul van Staveren zag geen heil meer in de tochtende toren en vertrok deze zomer.

Tot verbijstering van de gemeenteraad kreeg Van Staveren niet alleen de afgesproken 199.900 euro mee als vertrekvergoeding. Ruifrok had nadien goedgevonden dat er eveneens inventaris meeging. De raad dacht dat de gemeente daar eigenaar van was en voelde zich verkeerd geïnformeerd.

"Het restaurant is gestript", zegt raadslid Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder. "Tafels, stoelen, lampen, potten en pannen en een bestek van 20.000 euro is weg. Alleen het keukenblad zit er nog in."

Ruifrok overleefde maandag een breed gesteunde motie van wantrouwen niet. Ook het college van burgemeester en wethouders wankelt. Het voelt zich medeverantwoordelijk. De Poldertoren is het moeilijkste politieke dossier in de Noordoostpolder. Vandaag vertellen b. en w. of zij zo nog verdergaan tot aan de verkiezingen. De rek is eruit. De toren uit 1959, het identiteitssymbool precies in het midden van de Noordoostpolder, verhit al jaren de gemoederen.

Sinds de aankoop in 2005 kost dit monument de gemeente geld. Inmiddels staat de teller op 5 miljoen euro, stelt Lammers. "En we zijn er nog lang niet." Na een compleet mislukte renovatie verdwenen de huurders, op het restaurant na. Een rapport van de Rekenkamercommissie vorig jaar verbrak de betovering definitief. De gemeenteraad koos een versoberde exploitatievorm. Daarin zag Van Staveren geen heil. In mei accordeerde de raad morrend de vertreksom.

Tot de zomer waanden de gasten van 'Hof van Sonoy' zich in een eenzame wolkenkrabber midden in een plat polderland vol ruitjespatronen. "Zo'n toprestaurant is te hoog gegrepen voor onze polder", zegt Lammers. De gemeenteraad had de inventaris willen gebruiken in het geval zich een gegadigde meldt, bijvoorbeeld voor een eenvoudiger restaurant. Lammers wil nieuwe publieksfuncties in de toren. Het mag jaarlijks 1 euro per polderbewoner kosten. Want: "Sloop is ondenkbaar".

Vorige week nog besloten b. en w. om de projectontwikkelaar ProVast aansprakelijk te stellen voor de mislukte herontwikkeling van de toren. Juist met die ontwikkelaar, ProVast, wil de gemeente in Emmeloord tevens een nieuw winkelhart bouwen.

Ook daarmee oogstte Ruifrok als wethouder kritiek. Winkeliers vrezen leegstand in Emmeloord. Veel polderbewoners zien liever niet dat ProVast de lege stadsvlakte naast de Poldertoren volbouwt.

De geliefde toren, baken aan de polderhorizon, roept ondanks alle kosten dergelijke protesten niet op. Die behoudt zijn krediet. "De gemeente had de toren nooit moeten kopen", zei Ruifrok vorig jaar al in Trouw. "Maar dat is wijsheid achteraf."

Poldertoren-affaire
1959 - Oplevering van de Poldertoren in Emmeloord, een als 'landmark' vermomde watertoren met carillon en panoramadek

2005 - Drinkwaterbedrijf Vitens verkoopt de Poldertoren voor 150.000 euro aan de gemeente

2008 - Renovatie Poldertoren voor 2,6 miljoen euro start.

2009 - Oplevering Poldertoren: publiekstrekker met restaurant en VVV

2010 - Lekkages en andere problemen; de toren blijkt slecht te exploiteren; 1 miljoen euro extra kredieten uitgetrokken (later meer)

2012 - Onderzoek Rekenkamercommissie: politiek domineerde Poldertorenproject; het ontbrak op veel vlakken aan politieke regie en juiste risico-inschatting

2013 - Restaurant sluit; politieke crisis om afwikkeling vertrek restaurant (199.900 euro); juridische strijd begint om mislukte renovatie

2015 - Toekomstdebat Poldertoren gepland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden