Crisis of niet, Nederlanders blijven gelukkig

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Geef eens een rapportcijfer voor hoe zeer u zichzelf een gelukkig mens vindt. Op die vraag geeft bijna negen op de tien zichzelf een zeven of hoger. Slechts drie procent is echt ongelukkig (rapportcijfer vier of lager). De rest zit ertussenin, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekendmaakte.

Het CBS doet zulke metingen sinds 2013 en kennelijk doen de veranderende maatschappelijke omstandigheden - middenin de crisis of er alweer uit, bijvoorbeeld - er weinig toe voor het geluksgevoel, want de percentages met hoge rapportcijfers voor geluk zijn min of meer stabiel. Eerder had het CBS al eens vastgesteld dat iemands inkomen wel iets uitmaakt, maar niet erg veel.

Of iemand zich gelukkig voelt, hangt wel sterk samen met iemands gezondheid, blijkt uit de CBS-cijfers. Van de mensen die hun gezondheid als ‘zeer goed’ omschrijven, noemt slechts één procent zich ongelukkig. Hoe minder gezond, hoe minder gelukkig; bij degenen die slecht tot zeer slecht gezond zijn, zakt het percentages gelukkigen tot onder de zestig procent.

Relatie

Ook een goede relatie maakt uit. Van de mensen mét een relatie zegt 92 procent gelukkig te zijn, van degenen zónder is dat niet meer dan 79 procent. Ook mensen van wie de partner is overleden zijn - niet zo verrassend - minder vaak gelukkig, net als mensen die een scheiding achter de rug hebben. En wie daarna weer een nieuwe partner vindt, is ook weer gelukkiger.

Maar nog minder gelukkig dan degenen die door een overlijden of een scheiding alleen zijn komen te staan, zijn mensen met een slechte relatie. Nauwelijks meer dan de helft van hen geeft zijn eigen geluk een zeven of hoger en bijna een derde zegt bij wijze van spreken: ach ... (rapportcijfer vijf of zes).

Maar hoe zit het nou? Word je gelukkig van een goede relatie? Of is het andersom: wordt je relatie goed als je gelukkig bent? Dat is onduidelijk: op grond van de cijfers kan het CBS niet uitmaken wat oorzaak is en wat gevolg.

Wie zich in dat laatste onderwerp wil verdiepen, kan misschien beter beginnen bij het essay dat filosofe Eva-Anne le Coultre dit weekend in Trouw schreef, over het televisieprogramma 'Boer Zoekt Vrouw'. Dat draagt volgens haar een heel beperkte liefdesopvatting over aan de kijkers, en leert ze dat je alléén in een relatie gelukkig kunt worden. "De verantwoordelijkheid voor je geluk bij de ander leggen is het begin van het einde".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden