Crisis of niet, dik pak sneeuw blijft in trek

Volop sneeuw in het Oostenrijkse Dornbirn. Oostenrijk is de favoriete skibestemming van Nederlanders. ( FOTO EPA ) Beeld EPA
Volop sneeuw in het Oostenrijkse Dornbirn. Oostenrijk is de favoriete skibestemming van Nederlanders. ( FOTO EPA )Beeld EPA

Volgens de ANWB gaan er dit seizoen honderdduizend Nederlanders minder op wintersportvakantie. De skibranche is hoopvoller gestemd.

Sjaak van de Groep

Heerlijk slalommen op de piste, daarna een borrel bij de après-ski en ’s avonds lekker eten, drinken en dansen. Laten Nederlanders dit jaarlijkse winteruitje schieten vanwege de economische crisis? Het lijkt er niet op.

Ogenschijnlijk moeten Oostenrijkse en Franse hotels het met tien procent minder Nederlandse gasten doen. Zo telde de ANWB flink minder landgenoten met reisplannen naar besneeuwde, bergachtige gebieden. „Het gaat om een miljoen Nederlanders, honderdduizend minder dan in 2007”, stelt een woordvoerder, die zich baseert op eigen onderzoek van de ANWB. „Mensen bezuinigen op deze kortere, dure en luxe vakanties, en gaan liever in de zomer twee weken weg.”

Maar de ANWB denkt dat na de Kerst het wintersporttoerisme alsnog een impuls kan krijgen: „Het wintersportseizoen duurt lang en de sneeuw is goed te noemen. Mogelijk nemen wintersporters een last minute. Vorig jaar zag je veel grazige pistes en was de sneeuw van een slechte kwaliteit.”

Koos Hendriks, directeur van de indoor skipistes Snowworld in Zoetermeer en Landgraaf, spint tot nu toe juist garen bij de crisis. „Wij hebben twintig procent meer klandizie dan vorig jaar. Alleen vorige week al hadden we 37.000 bezoekers. Vooral het aantal lessen is enorm toegenomen”, zegt Hendriks. Afgaande op die groei denkt Hendriks dat dit jaar juist méér mensen op wintersport zullen gaan. „Ze boeken vaker via internet en pakken een last minute als de sneeuwverwachting goed is.”

Joris Gieske van de Nederlandse Ski Vereniging sluit zich daar bij aan: „De sneeuw is in tien jaar niet zo goed geweest.” En dat heeft zo zijn voordelen: „De skiërs en snowboarders zijn nu meer verdeeld over de verschillende pistes. Als er weinig sneeuw ligt, dan sluiten sommige pistes en gebeuren er door drukte op overige pistes meer ongelukken.”

Gieske meent dat Nederlanders nog steeds in groten getale voor de wintersport kiezen, maar dat de vorm verandert. „Ze gaan liever twee lange weekeinden dan jaarlijks één week, en als het kan moet het allemaal goedkoper. Maar economische crisis of niet, mensen blijven op wintersport gaan.”

Marjolijn Blok van reisorganisatie Thomas Cook merkt een kleine teruggang in de boekingen naar de wintersportbestemmingen. „Bij één van onze touroperators, Vrij Uit, merken we dat de boekingen iets achterlopen ten opzichte van vorig jaar. Maar de laatste weken zien we dat men met de Kerst alsnog op wintersport gaat.” En dat heeft volgens Blok ook te maken met de sneeuwzekerheid. „Vorig jaar was die stukken minder. Wintersporters zijn afwachtender geworden met het boeken van hun reis. Daar komt bij dat in slechte tijden consumenten hun luxere tweede vakantie op de lange baan schuiven.”

Volgens de ANWB is Oostenrijk veruit de populairste bestemming voor Nederlandse wintersporters. Frankrijk staat op de tweede plaats, gevolgd door Zwitserland en Duitsland op een gedeelde derde plek.

(Trouw) Beeld EPA
(Trouw)Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden