Crisis? Meer Europa is de oplossing

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een Europese regering, een Europese schatkist en - ooit, in de toekomst - een Europees leger. Op de Dag van Europa doen de idealen het goed in het Europees Parlement. Zeker in de visie van Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen.

Gijs Moes

Veel EU-politici halen op deze dag de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog boven. En ze verwijzen naar de hoopvolle tijd vlak daarna, toen voorlopers als Robert Schuman en Jean Monnet de Europese eenheid in de steigers zetten. De Dag van Europa, 9 mei, wordt door sommigen in Brussel ook wel schertsend 'Saint Schuman' genoemd.

Maar veel te lachen valt er niet. Europa is in crisis en de vraag is hoe we daar weer uitkomen. Als het debat over de toekomst van Europa concreter wordt, steken de politieke verschillen de kop op. Daarbij verwijzen de fractieleiders naar de nationale politiek, want zelfs hier maakt die toch de meeste emoties los.

"De Grieken zijn teleurgesteld in Europa", zegt socialist Hannes Swoboda. "We hebben ze ook geen enkele hoop gegeven." Gelukkig biedt Frankrijk, waar een socialistische president is verkozen, wel hoop. Europa moet af van de bezuinigingskoers en meer inzetten op groei, meent Swoboda. "Nu is het tijd voor verandering", zegt hij in het Frans.

De christen-democraat Joseph Daul probeert de twee stromingen te verzoenen. "Gezonde overheidsfinanciën en groei gaan samen, het zijn twee kanten van dezelfde medaille." Maar die gematigde woorden zijn niet besteed aan de groene aanvoerder Daniel Cohn-Bendit. Hij waarschuwt op luide toon dat nieuwe conflicten dreigen als Europa blijft aandringen op bezuinigingen in Griekenland, Spanje en Italië.

De sprekers interrumperen elkaar niet, ieder steekt zijn eigen verhaal af. Dat is ook niet zo vreemd, want ondanks de politieke verschillen hebben de leiders in het europarlement - op een enkele scepticus na - een gemeenschappelijk belang: het Europese. De echte tegenstanders zijn de nationale regeringen en die zijn hier niet vertegenwoordigd. Of, zoals parlementsvoorzitter Martin Schulz in een toespraak zegt: laten we niet in Kleinstaaterei vervallen. "Alleen samen komen we verder."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden