Crisis kan een zegen voor Thailand zijn

WASSENAAR - Thailand houdt uitverkoop en Nederland mag met een zak vol geld komen winkelen. De Thaise ambassadeur in Nederland, dr. Prachya Davi Tavedikul, zegt het onomwonden: “Momenteel draait Nederland economisch enorm goed. Daar moeten we gebruik van maken, allebei. Want als Nederland ons nu helpt, dan zullen we dat nooit vergeten. Dan zal het voordelig voor ons beide zijn.”

DICK BOSSCHER

De Nederlandse inbreng in Thailand is tot dusver bescheiden. Albert Heijn bouwt gestaag aan zijn aandeel in de supermarktketen Tops en nadat ABN Amro in maart een belang van 75 procent nam in de Bank of Asia, is zij de grootste buitenlandse bank in Thailand. Maar daarmee zijn de grootste wapenfeiten wel genoemd. Ook wat import en export betreft stelt de relatie die Nederland met Thailand heeft, niet veel voor. Door de economische crisis was Oost-Azië het afgelopen jaar toch al niet bijster interessant op dat punt: slechts 12 procent van de Nederlandse invoer komt uit deze regio en maar vijf procent van de Nederlandse export gaat naar Oost-Azië.

Met de intrede van ABN Amro en mogelijk binnenkort ook ING zal de relatie met Thailand veranderen. Want in de financiële sector zullen de deuren wijd open moeten, zegt ambassadeur Prachya. “Dat is een belangrijke sector, temeer daar het de banken zijn geweest die ons in de problemen hebben gebracht. We hebben inmiddels 56 financiële instellingen gesloten. Alleen met buitenlandse hulp kunnen die weer worden heropend.”

Toerisme

Verder moet er een verdere groei komen van de dienstensector. Met name in het toerisme ziet de ambassadeur een grote mogelijkheid om meer buitenlands geld binnen te halen. Het zojuist gelanceerde project 'Amazing Thailand' moet de komende twee jaar 17 miljoen toeristen naar Thailand trekken. “In die sector zal de overname van hotels door buitenlanders worden toegestaan. Er staat voor miljarden te koop in Thailand en voor het eerst is daar nu honderd procent eigendom mogelijk. Daarnaast zijn er in de volksgezondheid tal van privéklinieken die een buitenlandse partner kunnen gebruiken.”

De golf van privatiseringen zal tal van sectoren raken. Ook de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways zal er niet aan ontkomen. Dr. Prachya sluit daarnaast de nutsvoorzieningen niet uit. “In de private sector wordt doorgaans efficiënter gewerkt. Privatisering zal een positieve uitwerking hebben op bijvoorbeeld het energiebedrijf, de vuilverwerking en de telecommunicatie. Ook daar zullen we buitenlandse investeerders toelaten.”

De ambassadeur weet dat het nieuwe beleid in Thailand zelf wordt uitgelegd als een uitverkoop, waardoor buitenlanders voet aan de grond krijgen in een land dat nota bene nooit door een andere mogendheid was gekoloniseerd. Prachya: “We zullen moeten beseffen dat zelfstandigheid in puur economische zin niet meer bestaat. Zelfs een land als Japan is in de problemen gekomen. Je grenzen openzetten betekent niet dat je je zelfstandigheid als land opgeeft. In Thailand denkt iedereen altijd: alles in Thailand moet eigendom zijn van de Thai. Daar moeten we ontspannener mee omgaan. Zonder buitenlanders komt er geen licht aan het eind van de tunnel.”

Ontheffingen

De oplossing van de huidige problemen in Thailand is voor hem klip en klaar. Het land moet meer exporteren, maar heeft daarvoor te weinig liquide middelen en bovendien lijden ook Thailands vaste klanten, de omringende landen, aan de gevolgen van de crisis. Dus moet er buitenlands kapitaal worden aangetrokken. Investeerders kunnen daarbij onder meer allerlei ontheffingen van belastingen tegemoetzien. “Wij lopen in deze strategie voorop in de regio en ik verwacht dat het zijn vruchten gaat afwerpen.”

Het is alleen de vraag of de Thaise bevolking zoveel geduld kan opbrengen. Afgelopen woensdag demonstreerden duizenden boeren in Bangkok om verlichting te vragen van de armoede. Premier Chuan Leekpai heeft zich, sinds hij in november aantrad, strikt gehouden aan de voorwaarden die het IMF heeft gesteld aan een hulppakket van 17,2 miljard dollar.

Maar critici zeggen dat de hoge rentetarieven die de munt stabiel moeten houden, het bedrijfsleven droogleggen en het herstel vertragen. Vooral boeren, die al zwaar te lijden hebben gehad van droogte en andere problemen, zijn er de dupe van.

Ambassadeur Prachya: “Ongelukkigerwijs zal niet iedereen genoeg geduld kunnen opbrengen. Velen denken dat alleen de rijken zullen worden geholpen. Maar ik verwacht geen 'Indonesische toestanden' in Thailand. Al was het alleen al doordat we geen symbool zoals de familie Soeharto hebben. Premier Chuan Leekpai is absoluut geen bemiddeld man. Hij is een man van het volk, een van de armen. Zijn totale vermogen wordt geschat op vijftigduizend gulden. Er zal daadwerkelijk iets voor de armen gedaan moeten worden. Velen hebben enorme schulden. Op het ogenblik zijn gesprekken aan de gang over uitstel van terugbetalingen. We moeten meer banen creëren en dan niet alleen in Bangkok. Met name in de rijstexport zullen er banen bij moeten komen. Nu al zijn we rijstexporteur nummer 1; wij kunnen drie keer per jaar oogsten. Amerika staat op de tweede plaats en kan maar één keer per jaar oogsten. De Asian Development Bank heeft inmiddels steun toegezegd om in deze sector meer banen te kunnen scheppen.”

Inmiddels heeft het optimisme premier Chuan Leekpai volledig in zijn greep. Deze week diende hij bij het parlement zijn begroting in, die voorziet in een economische groei van twee procent; een enorm verschil met de vijf procent achteruitgang die dit jaar te zien geeft.

Ambassadeur Prachya: “De premier moet dat natuurlijk zeggen; het heeft geen enkele zin elkaar de put in te praten. Maar we hebben nogal wat problemen voor de boeg, dus die groei zullen we niet beleven. Uiteindelijk komen we wel uit de ellende. Over een jaar of twee, denk ik. Voorlopig is nul procent groei het meeste waar we op mogen hopen.”

Het wonderlijkste van alles is dat achteraf de Aziatische crisis voor Thailand een geluk bij een ongeluk kan blijken te zijn. Prachya: “Het komt erop neer dat we een crisis nodig hadden om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Op de een of andere manier is deze crisis een zegen geweest. Het heeft geleid tot politieke en economische hervormingen. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden