Crisis in SP-fractie lijkt bezworen

SP-voorman Emile Roemer reageert in de Tweede Kamer over de kritiek op zijn optreden. Beeld ANP
SP-voorman Emile Roemer reageert in de Tweede Kamer over de kritiek op zijn optreden.Beeld ANP

SP-leider Emile Roemer is woensdag opnieuw in verlegenheid gebracht door kritiek van anonieme fractiegenoten op zijn functioneren. Beklaagden Kamerleden zich in 2014 in de pers over Roemers 'onhandige' optreden bij de Algemene Beschouwingen, gisteren verweten drie van hen hem gebrek aan leiderschap. "Hij kan geen fractie leiden, laat staat Nederland", viel te lezen in het AD.

Roemer voerde op zijn werkkamer de hele dag gesprekken met zijn Kamerleden, die een voor een naar binnen glipten. Voor de camera van de NOS haalde de SP-voorman hard uit naar de anonieme critici. "Deze mensen moeten zichzelf afvragen of ze wel bij de SP thuishoren", stelde hij.

In de krant krijgt Roemer het verwijt de fractie niet goed te leiden, een onevenwichtige kieslijst te hebben samengesteld met veel 'vriendjes' van partijvoorzitter Ron Meyer en de campagne te veel te focussen op het Nationaal Zorgfonds dat de SP van de grond probeert te krijgen. Dat zou niet de juiste strategie zijn om de SP, die in de peilingen maar niet weet te profiteren van het verlies van de PvdA, bij de verkiezingen te laten groeien.

Terwijl Roemer samen met Meyer met Kamerleden sprak om het lek en de gang van zaken te achterhalen, nam een aantal fractiegenoten het tegenover de pers de hele dag op voor hun voorman. "Ik sta heel erg achter het leiderschap van Emile", zei Renske Leijten. "Het is een heel goeie vent die deugt en een geweldige leider voor onze campagne", aldus Ronald van Raak, die met Leijten lid is van het partijbestuur.

Geen goed woord over

Voor hun fractiegenoten die zonder naam en toenaam hun gal spuwden in het AD, hebben Leijten en Van Raak geen goed woord over. "Laten we hopen dat deze anonieme klagers er na de verkiezingen niet meer bij zijn", zei Leijten. "Tegen iedereen die vindt dat het bij ons te veel over de zorg gaat, zeg ik: 'Ga aan het werk en zorg dat het over jouw onderwerp gaat!'"

De SP-top vermoedt dat de critici teleurgestelde Kamerleden zijn die niet of laag op de kandidatenlijst voor de komende Kamerverkiezingen zijn geplaatst. "Ik zie het toch vooral als een achterhoedegevecht van mensen die niet op lijsten komen en daar een beetje boos over zijn", zei Van Raak op Radio 1. "Daar kan ik helemaal niks mee", aldus Roemer bij de NOS.

Op de SP-conceptkandidatenlijst staan negen van de huidige vijftien Kamerleden. Vijf van hen zitten bij de eerste tien. Sharon Gesthuizen, Paul Ulenbelt, Farshad Bashir, Arnold Merkies, Harry van Bommel en Tjitske Siderius kondigden voor de bekendmaking van de lijst hun vertrek van het Binnenhof aan.

Roemer belegde gisteravond na de 'broodnodige' gesprekken een extra fractievergadering. Die duurde uren. Roemer zei na afloop van het overleg dat wat er in de gesprekken gezegd is binnenskamers blijft, dat de fractie bijeen blijft en dat er geen sancties volgen. "De fractie heeft onvoorwaardelijke steun aan de koers, de lijst en aan mij gegeven", aldus de SP-voorman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden