Crisis in Servië over EU-missie Kosovo

(Novum/Ap) - Binnen de Servische coalitieregering is een crisis ontstaan over het plan van de Europese Unie om een missie naar de Servische provincie Kosovo te sturen. De EU ging maandag voorlopig akkoord met een 1.800 man sterke politie- en bestuursmissie voor de afgescheiden provincie ter vervanging van de huidige missie van de Verenigde Naties.

De Servische nationalistische premier Vojislav Kostunica is tegen de EU-missie, waarin hij een mogelijk opstapje naar Kosovaarse onafhankelijkheid ziet. Kostunica zei dinsdag dat de voorgenomen ondertekening van een verdrag waarin Servië nauwere hulp- en handelsbetrekkingen met de EU worden aangeboden, donderdag, niet kan doorgaan. Hij noemde de door de EU aangeboden politieke overeenkomst met Servië bedrog en riep een spoedzitting bijeen van het Servische parlement. "Het aanbod van de Europese Unie om een politieke overeenkomst met Servië te sluiten en tegelijkertijd een missie naar Kosovo te sturen die ons land verdeelt is bedrog", aldus Kostunica.

De Servische minister van investeringen Velimir Ilic, een bondgenoot van Kostunica, zei dat het kabinet kan vallen als de overeenkomst donderdag wordt ondertekend. "Donderdag is D-day", aldus Ilic. "Als zij (de coalitiepartijen, red.) hun handtekening zetten, kan van alles met de regering gebeuren."

De regeringspartij van de zondag gekozen president Boris Tadic houdt vast aan de overeenkomst met de EU. Vice-premier Bozidar Djelic van Tadic' Democratische Partij zei dat het na Tadic' overwinning op de ultranationalist Tomislav Nikolic duidelijk is dat het Servische volk voorstander is van EU-lidmaatschap.

De EU reageerde verheugd op de verkiezingszege van Tadic aan de vooravond van een potentieel explosieve eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring door de etnisch-Albanese meerderheid van Kosovo. De overwinning van Tadic lijkt immers de kans op een Servische militaire reactie op zo'n verklaring te verminderen.

Het optimisme aan EU-zijde kan van korte duur zijn. Kostunica kan de regering ten val brengen, zodat nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. Ook kan hij proberen een kabinet te vormen met de Radicale Partij van Nikolic, die fel tegenstander is van Kosovaarse onafhankelijkheid.

Ook Tadic is tegen onafhankelijkheid voor Kosovo, maar hij sluit in tegenstelling tot Nikolic militair geweld uit.

De VN besturen de Servische provincie al sinds het einde van de oorlog in 1999. Volgens Rusland is de internationale aanwezigheid in Kosovo geregeld in resolutie 1244 van de Veiligheidsraad en kunnen daar geen wijzigingen in worden aangebracht zonder toestemming van de raad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden