Plein 2

Crisis in Den Haag: Rutte’s favoriete toko wordt met sluiting bedreigd

Soeboer aan de Brouwersgracht in Den Haag. Beeld
Soeboer aan de Brouwersgracht in Den Haag.

Al bellend, append en netwerkend houdt premier Mark Rutte al drie kabinetten bij elkaar. Soms smeedt hij daarbij bondgenootschappen op onverwachte locaties. Net nu er een periode aankomt waarin hij die hard nodig heeft, dreigt hij één ervan kwijt te raken: eethuisje Soeboer aan de Brouwersgracht in het centrum van Den Haag.

Dat wordt met sluiting bedreigd, als gevolg van een ruzie tussen de eigenaar en de gemeente Den Haag over een vestiging van Soeboer elders in Den Haag, in Moerwijk. Geeft de rechter de eigenaar ongelijk, dan is dat het einde van dat filiaal, alsook van Rutte’s favoriete eetplek en een waarlijk Ruttiaanse traditie.

Rutte gaat er privé graag eten. Volgens het personeel bestelt hij altijd hetzelfde. “Kroepoek en pindasaus, daarna nasi goreng en gado gado. En niet te vergeten de balletjes”, vertelde het personeel eens op de radio. “We proberen hem weleens over te halen iets anders te proberen, maar nee.”

Het simpele eethuisje heeft de afgelopen jaren voor de premier ook een andere functie gehad: hij maakte er geregeld de oppositieleiders uit de Tweede Kamer het hof, als hij op cruciale momenten weer eens steun nodig had in de Eerste Kamer. Of toen hij na het korte bestaan van zijn eerste kabinet op zoek moest naar nieuwe coalities. Dan krijgen fractieleiders van andere partijen de ‘Soeboer-treatment’. Het is diplomatie op zijn Ruttes: de premier nodigde fractieleiders als Diederik Samsom (PvdA) Alexander Pechtold (D66) of Emile Roemer (SP) niet uit in zijn officiële werkkamer op het Binnenhof. Hij charmeerde ze op een heel andere manier, door ze mee te nemen naar zijn eigen favoriete eettentje.

Witte tegels

In Soeboer voerden Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom hun eerste gesprekken over een kabinet van VVD en PvdA. Dat Rutte zo’n eenvoudig eethuisje uitzocht maakte diepe indruk op Samsom. De witte tegels op de vloer, het interieur dat al dertig jaar niet is veranderd – zelfs in Den Haag worden zulke toko’s zeldzamer. Een hoofdgerecht kost er 10,50 euro en de menukaart is altijd dezelfde. “We dronken bier uit het flesje”, vertelde Samsom daar later over.

Op een of andere manier wist Rutte bij elke politieke tafelgenoot de indruk te geven dat hij slechts voor één keer zijn geheime adresje deelde. Samen togen ze dan naar de Brouwersgracht, ver genoeg van het Binnenhof om zeker te zijn dat de pers niet op de loer lag. D66-leider Alexander Pechtold ontdekte pas jaren later dat hij niet de enige was geweest. “Daar neemt hij ons dus allemaal mee naartoe”, concludeerde Pechtold toen hij een andere politicus hoorde opscheppen. Zelf had de D66-leider in Soeboer gegeten om te praten over gedoogsteun van D66 voor het kabinet Rutte-II, tijdens de economische crisis.

Soeboer is niet het enige Indische restaurant met een zekere politieke faam. Het voorheen-sjieke Garoeda, op de hoek van het Binnenhof, gebruikt Rutte ook wel-eens voor etentjes. Ook daar gaat het niet goed mee, zeker niet nadat de inspectie er een nasi koening aantrof die vanwege de vele bacteriën bijna kon wandelen. Het restaurant staat te koop; de eigenaar wil ervan af.

Exclusief voor vrienden

Blijft over Ruttes derde Indische eettentje, Poentjak, nog eenvoudiger dan Soeboer. Rutte heeft er naar verluidt nog nooit een politicus uitgenodigd. Poen­tjak is exclusief voor vrienden. Tijdens de kabinetsformatie van 2017 liet Rutte naar verluidt een keer alles uit zijn handen vallen, omdat zijn vaste eetclub wachtte.

De rechter heeft Soeboer en de gemeente nog een week de tijd gegeven hun conflict op te lossen. Soeboer heeft de dependance van de gemeente gehuurd en zonder vergunning verbouwd. Een van de twistpunten is een volière voor papegaaien. Het hele Soeboer-imperium staat nu op instorten. Hulp vragen aan de premier wil de eigenaar niet, zei hij tegen lokale media. “Ik denk niet dat hij daar zijn vingers aan gaat branden.”

Top 3 van Ruttes toko’s

1. Soeboer - voor politieke intimi
2. Garoeda - voor gewone etentjes
3. Poentjak - voor vrienden

Plein 2

In Plein 2, vernoemd naar het adres van de Tweede Kamer, beschrijft de politieke redactie van Trouw de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag. Lees meer afleveringen op trouw.nl/plein2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden