Crisis in de FNV is veel meer dan alleen een interne aangelegenheid

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De afgelopen jaren zijn voor de FNV jaren van stilstand, interne machtsstrijd en crisis geweest. Bonden gunden elkaar het licht niet in de ogen. Er was felle discussie over de te volgen vakbondskoers en een heuse crisis over de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd, uitmondend in het vertrek van voorzitter Agnes Jongerius en haar collega van FNV-Bondgenoten Henk van der Kolk.

Er gloorde hoop na het advies van de verkenners Han Noten (voormalig PvdA-senator) en Herman Wijffels (oud-topman Rabobank). Hun werk werd afgemaakt door de huidige staatssecretaris van sociale zaken Jetta Klijnsma. De Nieuwe Vakbeweging zou niet langer een verzameling van onderling verdeelde rijkjes zijn, maar één krachtige organisatie. Er leek weer toekomst voor de grootste vakcentrale te zijn.

Tot vorige week. Uiteindelijk besloot een relatief gering aantal kaderleden van FNV-Bondgenoten de stekker uit de fusie te halen. Minder dan tien stemmen scheelde het of ook de grootste bond binnen de FNV had met twee derde meerderheid tot de fusie besloten. Het werk van de afgelopen jaren van FNV-voorzitter Ton Heerst lijkt daarmee voor niets geweest.

De officiële reden van de tegenstemmers was dat er te veel onduidelijkheid is over de financiën en het mandaat van de aan te stellen financieel directeur. De werkelijke reden is, zoals zo vaak, de angst macht te verliezen.

De nieuwe crisis, waarin de FNV sinds vorige week in verzeild raakte, kan niet worden afgedaan als een onbeduidend, slechts de vakcentrale betreffend ongelukje. De FNV is op tal van terreinen al te lang afwezig geweest in de sociaal-economische discussie. Daarmee worden de interne troebels binnen de vakcentrale een zaak van nationaal belang.

Nederland heeft behoefte aan een sterke en breed georiënteerde vakbeweging. Naast de noodzaak voor directe belangenbehartiging voor de aangesloten leden dient de vakbeweging immers ook op nationaal niveau haar rol te spelen. Het aantal grote onderwerpen op sociaal-economisch terrein is bijkans te groot om op te noemen. De aanpak van de crisis en de daarmee gepaard gaande hoge werkloosheid, de nieuwe aanpak rond jonggehandicapten, de toekomstige rol van arbeid in de samenleving en het nieuwe belastingstelsel zijn daar slechts een paar voorbeelden van.

Nederland blonk de laatste decennia uit door de gecoördineerde aanpak in de overlegeconomie. Daarvoor is de FNV nodig. Laat de crisis daarom niet langer voortduren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden