Crisis in CDA: Van Rij stapt op

DEN HAAG - CDA-voorzitter Marnix van Rij is gisteren onverwacht als partijvoorzitter afgetreden wegens een 'fudamenteel verschil van mening' met fractieleider De Hoop Scheffer over de strategie in de verkiezingsstrijd. Het vertrek liet zich gisteravond laat aanzien als de uitkomst van een machtsstrijd tussen Van Rij en De Hoop Scheffer om het lijsttrekkerschap.

Van Rij (40) heeft aan het dagelijks bestuur laten weten dat zijn aftreden onherroepelijk is, maar dat hij zich voor het CDA wil blijven inzetten. Volgens zijn omgeving sluit hij daarbij geen enkele functie uit, dus ook niet het lijsttrekkerschap.

,,Hij is daar niet op uit'', zei gisteravond een goed ingevoerde bron in de partij. ,,Het is nu aan het partijbestuur uit te maken wie lijsttrekker wordt.'' Volgens plan wijst het partijbestuur (de voorzitters van de Kamerkringen) op 12 oktober de kandidaat-lijsttrekker aan.

Morgen al zal het partijbestuur zich op de crisissituatie beraden. Het dagelijke bestuur heeft zich in het conflict met De Hoop Scheffer (53) unaniem achter de vertrekkende voorzitter opgesteld, ook achter zijn analyse dat De Hoop Scheffer als politiek leider te afwachtend opereert.

Van Rij wil dat het CDA in de komende campagne een offensieve strategie voert. Hij vindt de stijl van De Hoop Scheffer te defensief en vreest daardoor een derde verlies op rij. Daarvoor wilde hij als voorzitter geen verantwoordelijkheid nemen. Volgens de omgeving van Van Rij kwam De Hoop Scheffer niet aan die bezwaren tegemoet.

Op aandrang vanuit het partijbestuur heeft Van Rij toen geprobeerd het conflict te beslechten door zelf de derde plaats op de kandidatenlijst in te nemen. Daar wilde De Hoop Scheffer niet aan. Hij vreesde het beeld van twee kapiteins op één schip en beschouwde het voorstel als 'een zelfmoord-actie'.

Wel wilde hij Van Rij op een lagere (zesde) plaats op de lijst accepteren, maar dat wees de voorzitter af.

De Hoop Scheffer zei gisteravond dat hij de indruk had dat het conflict eergisteren was beslecht: hij lijsttrekker, Van Rij voorzitter.

VERVOLG OP PAGINA 4

De Hoop Scheffer 'overvallen'

Marnix van Rij

VERVOLG VAN PAGINA 1

De Hoop Scheffer voelde zich dan ook overvallen door het aftreden van de partijvoorzitter. ,,Ik ben enigszins in de war van de constante temperatuurwisselingen bij Van Rij.''

Volgens een bron in de omgeving van het partijbestuur heeft De Hoop Scheffer op 16 augustus het lijsttrekkerschap aangeboden aan Van Rij. Een dag later trok hij dat aanbod echter weer in. ,,Dat maakte geen sterke indruk'', aldus de bron.

Van Rij was partijvoorzitter sinds het najaar van 1998. De Hoop Scheffer was in dat jaar lijsttrekker. Hij verloor bij de kamerverkiezingen vijf zetels. Daarvoor, in 1994, verloor het CDA twintig zetels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden