Crisis FNV over cao streekvervoer: roep om vertrek bestuurslid

Buschauffeurs hebben maandenlang actie gevoerd voor betere arbeidsomstandigheden, zoals het recht om af en toe een plaspauze te hebben. Beeld ANP

Kaderleden zijn ontevreden over het cao-akkoord in het streekvervoer. ‘We hebben voor noppes gestaakt.’ En ze zijn woedend over de manier waarop het resultaat tot stand is gekomen.

Vijfenveertig kaderleden van de FNV eisen dat hoofdbestuurder Zakaria Boufangacha met onmiddellijke ingang uit zijn functie wordt ontheven. “Het vertrouwen is compleet weggevaagd”, schreven de kaderleden gisteren in een boze brief aan het hoofdbestuur. “We hebben negen dagen gestaakt voor noppes.”

Al eerder was het vertrouwen opgezegd in Paula Verhoef, de onderhandelaar van de FNV in het streekvervoer. Na een aantal crisisgesprekken hadden de FNV-kaderleden op vrijdag 29 juni in drie pagina’s uiteengezet waarom ze al maandenlang ontevreden zijn over Verhoef. “Ze treedt solistisch op, van overleg met de kaderleden was geen sprake.”

Maar er wordt niet ingegrepen. De klachten van de FNV-leden worden afgedaan als ‘emoties’. En tot grote verrassing van de kaderleden, die druk bezig waren met het voorbereiden van de staking van maandag, sloot Verhoef in het geheim een cao-akkoord met de werkgevers. “Dit was tegen alle afspraken in”, zegt kaderlid Peter Merts.

Reglement

Het is ook in strijd met het FNV-reglement, beweren de kaderleden. “Blijkbaar gelden reglementen niet voor FNV-bestuurders. Zelfs hoofdbestuurder Boufangacha trekt zich er niets van aan. Een schandalig vertoon van onbekwaamheid, arrogantie en respectloos gedrag naar de leden”, aldus Merts en zijn collega-kaderleden in de brief van gisteren.

En het cao-akkoord is waardeloos, vinden de chauffeurs. “Ver beneden peil.” De werkdruk is het allerbelangrijkste probleem. Merts: “We willen na 2,5 uur rijden vijf minuten pauze. Om de benen te strekken, om naar de wc te gaan of voor een kop koffie. Nu is er afgesproken dat er een ‘onderbreking’ komt. Daar hebben we niets aan. Dertig seconden kan ook een onderbreking zijn. Daar gaan we nooit uitkomen.”

Afgelopen dinsdag was er nog een gesprek tussen de leden en het bestuur. “Maar er kwamen geen excuses”, aldus Merts. En nu dus de brief. Boufangacha was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Verhoef wel. Ze herkent zich niet in de kritiek. “Er staat veel in de brief wat niet klopt.” 

Volgens haar werden de kaderleden wel steeds ingelicht. “We hebben ook steeds aan hen gevraagd: ‘Is dit wat jullie willen?’ Ik vraag me af waar deze grote boosheid vandaan komt.” Alleen in het laatste weekend zijn de leden niet betrokken bij het proces, maar dat was een beetje hun eigen schuld, zegt de FNV-perswoordvoerder. “Ze hadden zichzelf buitenspel gezet door die motie van wantrouwen.”

‘Zeer goed verdedigbaar’

Het FNV-bestuur vindt het akkoord ‘zeer goed verdedigbaar’. In een brief aan alle leden schrijft de vakbond: “Het overleg zat muurvast en in de cao zit geen verslechtering. Die hebben we allemaal van tafel kunnen halen. Dat is uniek.” In de brief vertelt FNV ook dat er stevige discussie was over de strategie. “Feit is dat de sectorraad niet het mandaat heeft en ook niet de positie om het vertrouwen in een onderhandelaar op te zeggen”.

Over de eisen van de kaderleden in de brief zegt de woordvoerder dat ‘zij helemaal niet gaan over benoemen of aftreden van bestuurders’. Ze mogen wel een stemadvies geven.

Het zal niet verbazen dat de kaderleden hun achtduizend collega’s oproepen de cao te verwerpen. De buschauffeurs kunnen stemmen van 19 juli tot 2 augustus.

Lees ook: Buschauffeurs 'gematigd positief' over cao-akkoord

Begin juli maakten de bonden en werkgevers in het streekvervoer bekend dat ze afspraken hebben gemaakt over een nieuwe cao. Chauffeurs krijgen een loonsverhoging, minder werkdruk en meer plaspauzes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden