Crisis brengt architect in problemen

De helft van alle architectenbureaus vreest de crisis niet te overleven. Duizenden architecten zijn al werkloos.

De opdrachtenportefeuilles voor architecten zijn dramatisch geslonken als gevolg van de economische crisis: met 43 procent ten opzichte van eind 2008.

Uit recent onderzoek in opdracht van de architectenbond BNA blijkt dat het leeuwendeel van de architectenbureaus, 86 procent, is geraakt door de crisis. Bijna de helft, 49 procent, is het water zo tot de lippen gestegen dat wordt gevreesd voor het voortbestaan van het bedrijf. Nadat in het voorjaar eerst de tijdelijke krachten zijn ontslagen, zijn bureaus nu genoodzaakt ook te snijden in het vaste personeelsbestand: 33 procent meer ten opzichte van april dit jaar. Er worden nu ook meer functies geschrapt van projectleiders en ontwerpers. Een belangrijk deel van de huidige generatie architecten verlaat de branche. Hierdoor gaat volgens de BNA een schat aan technische kennis en creatieve ervaring verloren.

De onderzoeksresultaten bevestigen dat de negatieve trend die bij peilingen in februari en april werd gesignaleerd, inmiddels blijvende realiteit is geworden. Tekenen van herstel in de bouw zijn er niet. De BNA is dan ook pessimistisch over de kans dat de orderportefeuilles binnen afzienbare termijn aantrekken.

Vooral de kleinere bureaus en jonge architecten hebben het moeilijk. Maar ook bij grote gerenommeerde bureaus vallen klappen. Bij OMA, het bureau van Rem Koolhaas, werden eerder dit jaar 50 van de 300 medewerkers ontslagen. Het bedrijf van architect Erick van Egeraat moest zelf faillissement aanvragen. Het bureau heeft een doorstart gemaakt, maar hoeveel van de 150 medewerkers zijn weggestuurd, is onbekend.

Naar schatting zijn er momenteel zo’n 5000 architecten werkloos. Om jong ontwerptalent niet voorgoed verloren te laten gaan, begint binnenkort een zogeheten Onderzoekslab, waar honderd werkloze talentvolle ontwerpers aan de slag kunnen. Vooralsnog een druppel op de gloeiende plaat, maar als het lab succesvol blijkt, komen er vervolgprojecten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden