Crisis bij KRO-NCRV: medewerkers zeggen vertrouwen in directie op

null Beeld Beeldbewerking Trouw
Beeld Beeldbewerking Trouw

Er is een crisis uitgebroken bij omroep KRO-NCRV. In een open brief hebben werknemers het vertrouwen in de directie opgezegd. Als gevolg van wanbestuur zou de omroep elk profiel hebben verloren. Veel karakteristieke programma’s zijn verdwenen zonder dat daar iets voor in de plaats kwam, menen de critici.

Als gevolg van ‘verkeerde keuzes’ en ‘zeer slechte communicatie’ is de directie de afgelopen jaren onnodig veel programma’s en mensen kwijtgeraakt, aldus de briefschrijvers. Ze noemen Brandpunt, Memories, Hello Goodbye, Streetlab en De Reünie. Zelfs Boer Zoekt Vrouw zou in de gevarenzone zitten; de producent is binnenkort niet meer contractueel aan KRO-NCRV gebonden en zou vanwege de chaos overwegen te vertrekken. Producent Blue Circle laat alleen desgevraagd in één zin weten dat ‘het contract niet ter discussie staat’.

Volgens de klokkenluiders van KRO-NCRV leeft hun onvrede breed. Toch durfden ze hun brief niet te ondertekenen, uit angst voor hun baan. De omroepdirectie grijpt die anonimiteit aan om de geuite klachten te bagatelliseren. In een korte verklaring laten de bestuurders weten dat ze zich ‘niet herkennen’ in het beeld dat wordt geschetst in de ‘rare anonieme mail’. Wel zeggen ze open te staan voor een gesprek. Maandagmiddag hebben ze het ongeruste personeel in een plenaire vergadering toegesproken. Over die bijeenkomst zijn verder geen mededelingen gedaan.

Een telefonische rondgang langs diverse (oud-)medewerkers bevestigt dat de kritiek op het bestuur breed wordt gedragen. Het is ‘een zooitje’, klinkt het. Ook deze betrokkenen willen anoniem blijven. Ze vinden dat hun ooit zo creatieve en maatschappelijk betrokken organisatie is verworden tot een ‘club waar cijfers en efficiency leidend zijn’. Vroeger stonden er mensen aan het roer die begrepen wat het inhield om programma’s te maken, zo zeggen ze. De directie had toen nog hart voor de helder omschreven ambitie van culturele verbinding. Maar de laatste jaren zou er een generatie managers zijn aangetreden met een zekere minachting voor creativiteit; goedkoop produceren werd het devies, aldus deze anonieme bronnen.

‘Speelbal van centraal gezag’

Aan de basis van dit probleem liggen de veranderingen binnen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), erkennen de briefschrijvers. Er kwamen zendercoördinatoren, waardoor de omroepen veel zeggenschap verloren. Bovendien slonken de budgetten als gevolg van centraal opgelegde bezuinigingen.

Maar bij KRO-NCRV is meer aan de hand, zegt Ton Verlind, oud-mediadirecteur van de KRO. “De NPO heeft inderdaad veel macht naar zich toegetrokken, maar een omroep als Max heeft dankzij een sterke leider toch een comfortabele positie kunnen verwerven. Max heeft zich gemoderniseerd door zich op een doelgroep te richten en daar programma’s aan te koppelen. Zo overtuig je de NPO ervan je te ondersteunen.”

Bij KRO-NRCV is het een ander verhaal, aldus Verlind. Die omroep is ‘de speelbal van het centrale gezag’ geworden. “KRO-NCRV heeft geen originele koers weten uit te stippelen en wordt daardoor steeds verder naar de marge verdreven. Het ontbreekt aan een duidelijk profiel dat je nodig hebt om overeind te blijven. Ik kan me de bezorgdheid van het personeel daarom wel voorstellen.”

De namen van de geïnterviewden zijn bij de redactie bekend. 

Lees ook:

Verzet in Hilversum tegen omgooien omroepstelsel

NTR-directeur Paul Römer vindt dat het huidige omroepbestel op de schop moet, maar vanuit Hilversum klinkt verzet.

Is er nog sympathie voor Yvon Jaspers en ‘Boer zoekt Vrouw’?

 Ondanks alle commotie over het programma van KRO-NCRV ga ik zeker kijken. Of moet ik zeggen: dankzij? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden